130 let

Jaromír Jágr se tlačí do šance před americkou bránou. | foto: Reuters

Rozhovor

Kritický Jágr: Tohle nebyl velký soupeř, nehrajeme ideální hokej

Sport
  •   19:22
MINSK (od našeho zpravodaje) - Že je tým jediné vítězství od medaile? Že postup do semifinále se téměř vždy považuje za úspěch? Kdepak! Jaromír Jágr i po výhře nad USA mluvil spíš v kritickém duchu. „Negativních věcí je totiž v naší hře ještě spousta. Rozhodně nehrajeme ideální hokej,“ prohlásil nejslavnější český hokejista, který si připsal další dvě asistence.

O výhře a postupu rozhodly úspěšné přesilovky, že?
Ano, dali jsme v nich tři góly. Trochu jsme si to zkomplikovali v posledních dvou minutách, ale to je lekce pro mladé a pro všechny, kdo tohle nezažili. Že konec je, až konec opravdu je. Jakmile dáš jakémukoliv mužstvu život, jsou soupeři schopni toho využít. Viděli jste, že jsme měli štěstí, protože mohli v klidu vyrovnat.

Bylo tedy vedení 4:1 svým způsobem zrádné?
Je zrádné z toho důvodu, jak k němu přistoupíme. Když k vedení přistoupíš, jako by to bylo 0:0, tak se něco podobného těžko může stát. Než když k tomu přistoupíš, že už je konec zápasu, a že se nic nemůže stát. Pak vznikne situace, která vznikla a může skončit ještě hůř než dnes. Teď záleží, co si z toho vezmeme.

ČTĚTE VÍCE

Ukázala se proti USA síla týmu?
Ta se ukáže až příští zápas. Při všem respektu k soupeři si nemyslím, že tady měli to nejsilnější mužstvo. Byli to mladí hráči, kteří sbírají zkušenosti, zápas jsme prostě měli vyhrát. Ať postoupí Kanada, či Finsko, bude to úplně jiný soupeř.

V čem je největší pozitivum výkonu mužstva? A v čem negativum?
Pozitivní je, že jsme pořád ve hře. To negativních věcí je spoustu. Je vidět, že nehrajeme ideální hokej. Možná je to chybějícími zkušenostmi, nebo se prostě nedaří. Nedělal bych z výhry nějakou velkou věc, protože to opravdu – pří vší úctě k nim – nebyl to velký soupeř.

Postup do semifinále se ale vždy bere jako úspěch.
Já to neřeším. Počkám si dva dny, jak budeme hrát.

Tomáš Hertl, Jiří Novotný a Jaromír Jágr slaví gól Ondřeje Němce (vpravo).

Co jste říkal na faul na Vladimíra Sobotku?
Vypadalo to dost špatně. Záleží, jestli dostal do hlavy, či do zad. Viděl jsem jeden záběr, další už neukázali, protože se to v hale nesmí. Já věděl, že budeme mít přesilovku, takže jsem se snažil soustředit na hokej. Ovšem co jsem viděl, byl tam úder na hlavu.

Jasné vyloučení do konce zápasu.
V Evropě se to vždycky pískalo a v NHL už začíná taky, protože tam bylo spoustu otřesů mozku a dávají se za to suspendace. Hra je teď daleko rychlejší než dřív, nesmí se držet, nesmí se hákovat. Pravidla se změnila a hokej se zrychlil. Na jednu stranu je to výborné, ale na druhou při větší rychlosti hrozí, že srážky "smrdí" zraněním. Držení i hákování zpomalovalo, ale nemyslím si, že bylo tolik zranění.

Autor: