130 let

Český hokejista New Jersey Devils Jaromír Jágr (vlevo) a Chris Phillips z Ottawy Senators | foto: ČTK

Krize New Jersey? Kouč tým chválí. Nejsme tak špatní, věří i Eliáš

Sport
  •   9:30
NEW JERSEY/PRAHA - Hoekjisté New Jersey Devils zůstávají jako jediný tým v NHL bez výhry. Klub Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše a Marka Židlického padl ve čtvrtek na ledě Ottawy 2:5 a byla to už sedmá porážka. Přesto od "Ďáblů" přicházejí vyjádření plná optimismu.

Chybělo málo a tenhle článek mohl být plný úlevných slov a radosti. Na začátku 3. třetiny měl Jaromír Jágr obrovskou šanci. Puk se od zadního mantinelu odrazil na brankoviště, kde přetlačil český veterán přetlačil ottawského obránce a bekhendem skó... Počkat! Co tam dělá ta hokejka? Gólman Craig Anderson na poslední chvíli na brankovou čáru přiložil hokejku a shrábnul kotouč pod sebe. V aréně to zahučelo. "Neuvěřitelné," žasl komentátor.

Byl to jeden z klíčových momentů utkání. I když Devils pak přece jen snížili, obrat se jim nepovedl. Proto se Ďáblové - ač to zní paradoxně - chtějí dostat z pekla. Potýkají se totiž s nejhorším vstupem do sezony v historii. Tři body za prohry v prodloužení vysvobozují hráče New Jersey z potupné poslední pozice. "Je to zoufalé období," přiznává útočník Ryan Carter. "Je to těžké. Smyslem hry jsou vítězství a ta nám unikají. Bez ohledu na to, čí je to vina, nejsme schopni hrát dobře jako tým. Jednou prohrajeme kvůli útoku, podruhé kvůli obraně, někdy jako dnes kvůli mně, protože je potřeba, abych chytil něco navíc," kál se zkušený brankář Martin Brodeur.

New Jersey nestačila proti Ottawě výrazná střelecká převaha

New Jersey nestačila proti Ottawě výrazná střelecká převaha (42:23), Jágr sám ke zmiňované akci přidal další sedm střel. Žádná se neujala, hostům se tradičně nedařilo ani v přesilovkách (využili jednu ze sedmi).  Přes všechen zmar se snaží kouč Peter DeBoer zachovat nadhled. "S naší hrou jsem byl spokojený. Je to krok správným směrem," řekl po čtvrtečním zápase. "Je to Murphyho zákon - nic se nedaří." V klidu působí i Patrik Eliáš. "Že jsme strašní, protože prohráváme? Nejsme tak špatní, předvádíme dobrý hokej," tvrdí český útočník. A kapitán Bryce Salvador přidává povzbudivé heslo: "Hlavu vzhůru! Je to pro nás zkouška. Každý musí makat a prolomíme to."

Český hokejista New Jersey Devils Patrik Eliáš

Další možnost má New Jersey doma v sobotním derby proti newyorským Rangers. Zase to bude ten "teďužmusímevyhrát" zápas. Fanoušci (také ti z Česka) už jsou netrpěliví. V očekávání žijí i hráči. Přísný šéf Lou Lamoriello sice v týdnu vyjádřil podporu hráčům i trenérovi, ale po víkendu mohou přijít změny. DeBoer potřebuje připravit ďábelskou směs, díky níž ochutná jeho tým poprvé v tomto ročníku výhru. Možná rozpojí českou vazbu Eliáš, Jágr. V další fázi už by někomu hrozil vyhazov...

Autor: