Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

KŘÍŽEK: Slávisté se radují z vlastního ponížení

Sport

  6:00
PRAHA - Když váš tým prohrává, cloumají s vámi zpravidla negativní emoce. Když váš tým dostává kruté gólové příděly a je pro smích zbytku ligy, může to hraničit až s agresí. Jenže v kotli hokejové Slavie najdete místo slz spíše potutelný úsměv.

Trenér Slavie Ladislav Lubina. foto: ČTK

Jak je to možné? opáčil by Roman Skamene ve filmové roli důstojníka lidově demokratické armády. Jeho obavy by se naplnily, jedná se o vzpouru.

Sešívaní fanoušci nemohou skousnout šéfa střídačky Ladislava Lubinu. Od okamžiku oznámení nového kouče proti němu hlasitě protestují. Neúspěšně.

VÍCE K TÉMATU

Nepomohlo nenávistné přivítání během letní přípravy, domlouvaní fanklubu přímo majiteli klubu Vladimíru Pitterovi, petice ani drsná chorea. Pro rostoucí poptávku dokonce odpůrci vyrábí druhou várku triček s potiskem „LUBINA VEN!!!“

Jenže úhlavní nepřítel ne a ne kapitulovat. Navenek hraje nezdolného protivníka s hroší kůží, ale v takové situaci by mu jeho totální apatii věřil málokdo. Když při prvním domácím derby v září roztáhli fanoušci transparent s nápisem „Není to jen o jedné nehodě! Průserů má víc než dost!“, čekal trenér na pozápasovou tiskovou konferenci pár metrů od fanouškovského jádra, které si v útrobách O2 arény zrovna ukládalo do skladu své náčiní. „Teď mám po nich skočit, nebo co?“ zabrblal tiše na jednoho ze zaměstnanců, když hořkým úsměvem zakrýval patrnou frustraci. 

Čím Lubina dráždí?

Slávisté se při protestech odvolávají na Lubinův morální kredit. Bývalý reprezentant v roce 2008, toho času asistent trenéra Pardubic, způsobil hromadnou dopravní nehodu, při níž zemřel otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Lubina se sice snažil pomoci lidem z havarovaných vozidel, avšak odešel z místa nehody před příjezdem policie. Nebylo tak možné zjistit, zda například nepožil před jízdou alkohol. Excesů s alkoholem měl přitom v minulosti již několik, včetně dopravních. Na služebnu se sám přihlásil až o šest hodin později.

Přesto se rok poté, v pozici trenéra Komety Brno, odvážil přijít na tiskovou konferenci v tričku s nápisem „No Speed Limit Anymore. Go As Fast As You Want Like In Germany“ neboli „Konec rychlostních limitů. Jezděme tak rychle, jak se nám zlíbí, stejně jako v Německu“.

Už tehdy si možná skupinka fans přála, aby po nich opravdu skočil. Jenže horkokrevník udržel nervy pod kontrolou a nedopustil ani verbální konflikt, kterým by se ze své pozice vyautoval příliš lacino.

Jaká naděje tedy fanouškům zbyla? Jedině víra v odvolání kvůli mizerným výkonům trenérových svěřenců. Oficiální slávistické diskuse zaplavují kolaborantská přání na porážky vlastního týmu. A čím více se blíží Vánoce, tím více se jim plní. Posledních pět zápasů: 0 bodů a až na podivný „tiebreak“ ve Zlíně (4:7) děsivé tenisové porážky 2:6, 0:6, 2:6 a 4:6.

Ačkoliv sami hokejisté se při hodnocení katastrofálních výkonů předhánějí ve vulgaritách, Lubina těžkou situaci zatím ustál. I když - neoficiálně už klub začal jednat o angažování dalšího trenérského tvrďáka s pardubickou minulostí Miloše Říhy. To však slávistům ani trochu nevadí. Po pár týdnech posměchů a ponížení je konečně na obzoru vysvobození. Vědí, že už nikdo nebude jako milovaný „Růža“. Ale každý pro ně lepší, než-li Lubina...

Dočkají se mikulášské gólové nadílky i večer v Olomouci? A odvedou jim Lubinu čerti?

Fanoušci hokejové Slavie dávají najevo nesouhlas s Ladislavem Lubinou.
Trenér Slavie Ladislav Lubina.
Fanoušci Slavie a jejich vzkaz k trenérovi Ladislavu Lubinovi.
Trenér Slavie Ladislav Lubina.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!