130 let
200 EUR ZA JEDEN. Před prvním zápasem Česka na domácím MS se před O2 arenou s...

200 EUR ZA JEDEN. Před prvním zápasem Česka na domácím MS se před O2 arenou s lístky čile kšeftovalo, jako to předvádí anglicky mluvící překupník s dvojicí zájemců vpravo. | foto: Martin Křížek, Lidovky.cz

Reportáž

Kšefty s lístky před O2 arenou: Za 200 eur od profesionálů z Londýna

Sport
  •   13:58aktualizováno  15:19
PRAHA - Lístky na české zápasy, to bylo už pár hodin po spuštění oficiálního on-line prodeje nedostatkové zboží. I proto, že mnoho vstupenek neskončilo rovnou u koncových zájemců. V prostoru mezi východem z metra Českomoravská a O2 arenou před pátečním zápasem Česko - Švédsko čile kšeftovali především cizinci.

Narazit v okolí libeňské areny na jedince poptávající lístky nebylo před úvodním zápasem českých hokejistů na mistrovství světa v Praze složité. „Dal bych za něj sto eur,“ říká první oslovený. „Doufám, že seženu do dvou tisíc korun,“ líčí další.

Zřejmě doufali marně. Nabídka na černém trhu byla totiž i necelou hodinu před zápasem zhruba trojnásobně vyšší.

Stačilo pár minut pozorování u východu z metra a hned bylo jasné, u koho lze lístek sehnat - partička cizinců, která stojí stranou od hlavního davu mířícího k hale. „Máte lístek?“ ptám se jednoho z nich, když se vzdálí od skupiny. Hned mi přivede kolegu ve svítivě modré mikině s kapucí. „Dvě stě eur,“ vychrlí. Po krátkém smlouvání a dotazu, jak si mohu být jistý, že se nejedná o padělek, slevuje překupník na 350 eur za dva lístky. Původní cena jednoho je přitom 1300 Kč, tedy zhruba třetina z usmlouvané částky.

‚Neboj, jsem profesionál‘

„Nemám zapotřebí ti prodávat padělky. Jsem profesionál,“ říká anglicky. A opravdu. Z kapsy vytahuje vizitku, kterou si nechal vyrobit speciálně pro tento šampionát. Je na ní napsáno jen „Ice Hockey Championship 2015 Ticket Wanted“, dvě česká telefonní čísla a kreslený obrázek hokejisty (viz fotografie). „Tohle je moje práce. Jezdím po světě a přeprodávám lístky na velkých akcích,“ neskrývá cizinec, který tvrdí, že je z Londýna. Na delší povídání nemá čas, zvoní mu mobil a odbíhá za dalším zájemcem, který bude rozhodnější.

JSEM PROFESIONÁL, řekl překupník a dal reportérovi Lidovky.cz vizitku.

Za dvě stě eur nabízejí i ostatní kšeftaři. Zřejmě ne všechny lístky, které mají po kapsách, skoupili v předprodeji. Před O2 arenou se v pátek pohybovalo několik arabsky vyhlížejících jedinců s kusem kartonu a nápisem „I need tickets“. A to ještě tři čtvrtě hodiny před utkáním. 

Nepodařilo se to na žádném konkrétním případu ověřit, ale dá se předpokládat, že se jednalo o lovce nezkušených prodejců, kteří s blížícím se časem utkání znervózní a slevují, než aby se lístku nakonec nestihli zbavit. Specializovaní kšeftaři naopak věří, že ve zbývajícím časem ještě lacině pořízenou vstupenku znovu prodají a dráž. Po zjištění, že mluví s reportérem, odmítl kterýkoliv z nich o svých praktikách otevřeně mluvit.

Policie: Pět osob skončilo na služebnách, ale prokazování je složité

„O problému víme a věnujeme se mu. Přímo okolo O2 areny je několik hlídek v civilu i uniformovaných hlídek. Po včerejšku skončilo pět nebo šest osob na policejních služebnách kvůli podezření z neoprávněného prodeje lístků.

Složitost situace spočívá v tom, že nelegální není každý prodej z ruky do ruky přímo před arenou. Prodat lístky může přijít někdo, kdo z určitých důvodů zjistí, že na zápas nemůže, ale nechce na tom být nijak finančně tratný. Tyto situace, kdy se prodává za pořizovací cenu, my musíme rozlišovat od prodeje za přemrštěné ceny za účelem zisku. Není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, ale je to o docela složitém prokazování.

Musím říct, že jsme zatím ve spolupráci s organizátory nezaznamenali žádné falešné lístky.“

Tomáš Hulan - mluvčí pražské policie, pro Lidovky.cz

Autor: Martin Křížek