Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kubalík a Voráček si v NHL připsali gól a přihrávku, skóroval i Gudas

Stejnou bilanci si připsal Jakub Voráček (uprostřed), který brankou a asistencí pomohl Philadelphii na ledě Ottawy k vítězství 5:4 po nájezdech. foto: ČTK

New York - Útočník Dominik Kubalík se podílel v NHL gólem a přihrávkou na obratu Chicaga, které otočilo v Coloradu skóre ve třetí třetině z 1:3 a vyhrálo 5:3. Stejnou bilanci si připsal Jakub Voráček, který brankou a asistencí pomohl Philadelphii na ledě Ottawy k vítězství 5:4 po nájezdech. Washington porazil doma Tampu Bay 3:1 i díky prvnímu zásahu Radka Gudase v sezoně.
  7:35aktualizováno  9:47

Colorado, v jehož brance dostal přednost Philipp Grubauer před Pavlem Francouzem, vedlo 3:1 až do 52. minuty. Poté snížil Patrick Kane po Kubalíkově přihrávce a za 28 sekund vyrovnal Kirby Dach. Nerozhodný stav zlomil Kubalík v čase 56:43. Český útočník si najel na pas Jonathana Toewse zpoza branky a střelou z mezikruží dal desátý gól v sezoně.

Útočník Dominik Kubalík (uprostřed) se podílel v NHL gólem a přihrávkou na...
Washington porazil doma Tampu Bay 3:1 i díky prvnímu zásahu Radka Gudase (druhý...

„Máme pět chlapů před brankou, puk jde na jejich jediného hráčem v tomhle prostoru a stejně dá gól. Jsme v dobrých pozicích, ale nejsme důrazní a důslední,“ zlobil se trenér Colorada Jared Bednar. Jeho svěřence postihl podobný kolaps i v předchozím zápase, kdy ztratili nad Carolinou v posledních třech minutách vedení 1:0 a prohráli 1:3.

Kempný a Gudas pomohli přihrávkou k výhře Washingtonu v NHL, Bäckström zářil

Výhru stvrdil při hře bez brankáře trefou přes celé kluziště Connor Murphy, na gól mu přihrál David Kämpf. „Hráli jsme dobře celý zápas. Je skvělé, že jsme nepanikařili a zůstali trpěliví. Bojovali jsme a byli odměněni góly,“ radoval se obránce Chicaga Duncan Keith.

Voráček vymyslel úvodní gól, když přihrávkou z vlastního pásma na útočnou modrou čáru vyslal do úniku Kevina Hayese. Philadelphia ve druhé třetině ztratila dvoubrankový náskok a prohrávala 2:3, ale na začátku třetí už zase vedla. Voráček vyrovnal z dorážky a James van Riemsdyk druhou trefou skóre otočil.

Flyers opět vedení neudrželi, ale v rozstřelu rozhodl Sean Couturier. „Nehráli jsme nejlíp, ale vydřeli jsme to,“ uvedl Couturier, který se v nájezdech prosadil jako jediný. Philadelphia vyhrála potřetí v řadě, Voráček k úspěšné sérii přispěl čtyřmi body (2+2).

Gudas skóroval v dresu Washingtonu poprvé od letní výměny z Philadelphie. Český obránce otevřel na začátku druhé třetiny skóre, když vypálil od modré čáry. Defenzivní zadák čekal na první gól téměř polovinu sezony. „Je to skvělý pocit. Nebyla to nejlepší střela, ale někoho to trefilo a měl jsem štěstí, že se puk odrazil do branky,“ řekl Gudas, jehož v hledišti sledoval i otec Leo. „Je krásné, že mi povedlo dát gól před rodinou,“ dodal.

VIDEO: Palát si připsal v NHL gól a přihrávku, skórovali Faksa a Kubalík

V 50. minutě vyrovnal Nikita Kučerov, jemuž u dvousté trefy v NHL asistoval Ondřej Palát. Vzápětí ale připravil vítězný gól Jakub Vrána, po jehož přihrávce z rohu kluziště se prosadil Dmitrij Orlov. Výhru zpečetil při hře bez brankáře Nic Dowd.

Washington vyhrál o den dříve v New Jersey, přesto měl proti odpočatější Tampě Bay většinu zápasu navrch. „Máme vyzrálý tým. Když hrajeme druhý zápas ve druhém dni, nekomplikujeme si život zbytečnými ztrátami. Hrajeme chytře a jednoduše. Věříme si, dobře komunikujeme. Snažili jsme se být i disciplinovaní, protože Tampa má velmi dobré přesilové hry,“ vysvětlil Gudas.

Washington vede ligu o pět bodů před St. Louis, o další bod víc ztrácí Boston, který doma podlehl Nashvillu 3:4 v prodloužení. Bruins si ho vynutilo gólem při hře bez brankáře, když střílenou přihrávku Davida Pastrňáka tečoval Patrice Bergeron. O výhře Predators rozhodl Ryan Ellis v čase 64:05. Boston prohrál osmé z posledních devíti utkání, čemuž přitom předcházela série osmi výher.

„Bolí to, je to frustrující,“ přiznal Pastrňák. „Chceme vyhrát, jsme v zápase. Posledních několik utkání je o jednom gólu, ale nedaří se nám ho dát. Ale takový je hokej. Někdy vyhrajete zápasy, kde se to nečeká. To se nám stalo během série v listopadu,“ dodal. Pastrňák skóroval v posledních deseti duelech jen třikrát, ale tabulku střelců vede i tak s náskokem čtyř branek před Jackem Eichelem z Buffala.

Ve stejné situaci je i San Jose. Doma podlehlo St. Louis 2:5 a prohrálo osmé z posledních devíti zápasů. U úvodní branky asistoval Tomáš Hertl a bodoval popáté za sebou (4+2). Jeho spoluhráč Radim Šimek chybí kvůli problémům s kolenem dva týdny, ale už začal s tréninkem. Podle trenéra Boba Boughnera český bek poslední zápas před Vánoci nestihne.

Pavel Zacha přihrál na jediný gól New Jersey při prohře 1:5 v Columbusu. Po asistenci Martina Nečase zkorigovala Carolina porážku s Floridou na konečných 2:4. Hurricanes, v jejichž brance nastoupil Petr Mrázek, nezúročili střeleckou převahu 44:22. Ondřej Kaše neuspěl v prvním kole rozstřelu s bekhendovým blafákem, přesto s Anaheimem zvítězil na ledě New York Islanders 6:5 po nájezdech.

Autor: