130 let
Tomáš Kůrka (uprostřed) ještě v dresu Českých Budějovic.

Tomáš Kůrka (uprostřed) ještě v dresu Českých Budějovic. | foto: hokejcb.czReprofoto

Exkluzivně

Kůrka promluvil: V šatně Českých Budějovic byli donašeči

Sport
  •   22:08
PRAHA - Když před pár dny přestoupil z Českých Budějovic do Slavie, první, co ho zajímalo, byl termín nejbližší vzájemné bitvy. Jenže po dohodě klubů dnes hokejistu Tomáše Kůrku (27) na ledě O2 areny ještě nespatříte. "Ani nevíte, jak mě to mrzí. Byl jsem vyloženě natěšený," říká útočník.

Promluvil...
O poměrech na jihu Čech – uvolněný, otevřený, najednou bez náznaku starostí. Jako by svým odchodem dosáhl vysvobození. A zase se mohl soustředit jen na hokej.

LN Jak si v Praze zvykáte?
Parádně, opravdu. Do konce měsíce jsem na hotelu, pak už snad najdu nějaké bydlení, aby za mnou mohla přijet těhotná manželka se psem. Pár kluků mi dalo tip.

LN Takže jste zapadl do party?
Hned, jsem nadšený. Jen škoda, že zatím nehraju. Ve Slavii panuje skvělá nálada, úplně něco jiného než v Budějovicích. Je k nezaplacení, když jste mezi veselými lidmi.

LN To v Budějovicích nebylo?
Tam se vše rozbilo už loni. Snažíte se to nevnímat, ale když hokejem žijete, pak ani nevedete normální život. Já na to myslel i v kině, doma u televize... Je to jako v běžném zaměstnání: pokud nemáte kolem sebe zázemí, většinou trpíte.

LN Tak tamní dění popište více.
Nechci ten klub nějak pomlouvat, ale udělali chybu, že na jaře výrazně neobměnili kádr. Noví hráči by aspoň kabinu okysličili. Ale když tam skoro všichni zůstali...

LN Tušilo vedení klima v šatně?
To mělo velice dobré kontakty.

LN Co tím chcete říct?
Já bych nerad něco rozpitvával.

LN Máte na mysli donášení?
Ano. Byly tam nastrčené volavky, což se několikrát prokázalo. To je hnus. Ne, nechci už o tom mluvit.

LN Cítíte teď uvolnění?
Jo. Jsem na očích Vláďovi Růžičkovi, dost se mnou mluví. Už mám zase pocit, že si mě někdo cení.

LN Přitom jste ve vašem bývalém týmu ovládl statistiky...
Jenže už před sezonou jsem dostal punc problémového hráče. (Byl nakrátko přeřazen do kádru prvoligového Tábora – pozn. red.) Jen proto, že jsem nesouhlasil se snížením platu, ale s tím nesouhlasilo víc kluků, jenže jsem se ozval pouze já. Když mě přeřadili, prohlásil jsem, že už nechci za Budějovice hrát. Měl jsem nabídky odjinud, za daleko větší peníze. Ale oni mě nechtěli pustit. Byl to stav nouze.

LN Co byste vzkázal Tomáši Mickovi, který místo vás přišel ze Slavie v rámci výměny?
Trochu jsem ho litoval. Jemu se ve Slavii nedařilo, jenže tady panuje taková pohoda, že by to byla jen otázka času. V novém prostředí se může chytit, ale nejsem si jistý, jestli se dočká zrovna v Budějovicích.

Autor: Vítězslav Čermák