Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bývalý hokejový reprezentant Ladislav Lubina podlehl rakovině. Bylo mu 54 let

Ladislav Lubina foto: Radek Kalhous, MAFRA

Po dlouhém boji s rakovinou mozku zemřel v noci na úterý v 54 letech Ladislav Lubina. Bývalý hokejový reprezentant a trenér zažil mnoho sportovních úspěchů. Na olympijských hrách v Albertville 1992 získal bronz, stejný kov si třikrát odvezl i z mistrovství světa (1990, 1992, 1998). S Pardubicemi vybojoval dva ligové tituly: jednou jako hráč (1989), podruhé jako asistent trenéra (2012).
  9:19aktualizováno  10:19

Informaci o úmrtí přinesl v úterý ráno jako první denik.cz, zprávu následně pro iDNES.cz potvrdil mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

„Dnes nás zasáhla smutná zpráva. Za celý klub chci vyjádřit upřímnou soustrast rodině a přátelům,“ uvedl sportovní ředitel pardubického Dynama Dušan Salfický.

Láďa Lubina byl vždy srdcař a lídr, vzpomíná Janecký na parťáka z útoku

Kromě Pardubic Lubina krátce působil také v Dukle Jihlava a v Třinci. S 910 ligovými zápasy byl dlouho rekordmanem české nejvyšší soutěže, v sezoně 1990/91 se stal s 41 góly v 50 zápasech nejlepších střelcem ligy.

Zahrál si ve Finsku, Německu a Švýcarsku, v reprezentaci nastoupit k 121 utkáním a vstřelil 26 branek.

Po ukončení hráčské kariéry přešel Lubina k trénování, v extralize vystřídal Pardubice, Brno a Slavii Praha. Vedl i Nové Zámky na Slovensku či Pavlodar v Kazachstánu, v českých nižších soutěžích trénoval Trutnov, Dvůr Králové a naposledy Prostějov.

Ladislav Lubina v dresu Pardubic.

V červenci 2008 způsobil dopravní nehodu, při níž zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Lubina z místa nehody utekl, za více než šest hodin se přihlásil na policii. V květnu 2009 byl za nehodu, útěk od nehody a neposkytnutí pomoci odsouzen na dva roky podmíněně.

Autoři: ,