Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Landeskog se stal nejmladším kapitánem NHL

Sport

  21:46
NEW YORK - Švédský hokejista Gabriel Landeskog z Colorada Avalanche se stal nejmladším kapitánem v historii NHL. Ve věku 19 let a 286 dní překonal dosavadního držitele rekordu Sidneyho Crosbyho, který v Pittsburghu dostal "céčko" v květnu 2007, kdy byl o jedenáct dní starší.

Nejlepším nováčkem (Calder Memorial Trophy) byl útočník Gabriel Landeskog z Colorada foto: Reuters

Funkci kapitána Colorada převzala dvojka loňského draftu od Milana Hejduka. České křídlo se přesune do role asistenta, kterou bude plnit spolu Američanem Paulem Stastnym - synem bývalého slavného slovenského útočníka Petera Šťastného.

Landeskog je po Joeu Sakikovi a Adamu Footeovi s Hejdukem teprve čtvrtým kapitánem Avalanche od přestěhování klubu z Québeku do Colorada v roce 1995. Do role lídra byl vybrán po jediné sezoně v NHL, ve které v 82 zápasech nasbíral 52 bodů (22 branek a 30 přihrávek) a získal Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka.

Vedle Landeskoga a Crosbyho dosud v historii NHL dostali kapitánské "céčko" před dvacátými narozeninami už jen dva hráči - Brian Bellows v Minnesotě (dnes Dallas) a Vincent Lecavallier v Tampě Bay.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!