Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Legenda, co sedí na tribuně. Sestava se musí měnit, reagoval Selänne

Sport

  15:48
Spolu s Jágrem je hrající legendou, která i přes pokročilý hokejový věk pořád drží krok s nejlepšími ve slavné NHL. Na olympiádě v Soči byl znovu hlavním lídrem Finska, fanoušci ho milují. Přesto se teď útočník Teemu Selänne nevešel během Stanley Cupu do sestavy. Divné, ale fakt.

Teemu Selänne foto: ČTK

Třiačtyřicetiletý veterán je rozhodnutý, že po téhle sezoně skončí s hokejem, jen se může stát, že svůj poslední zápas už odehrál.

Ne, letos v Anaheimu nebylo výjimkou, že si dal během sezony občas pohov a nehrál (v základní části nastoupil k 64 z celkových 82 duelů). Dalo se to pochopit vzhledem k jeho věku a velkému vytížení spojené s cestováním a účastí na olympiádě, kde Finsku výrazně pomohl k bronzu.

V play off se mu něco podobného stalo teprve podruhé v kariéře. "Bruce mi to řekl na tréninku den před zápasem. Prohráli jsme, takže se v takových chvílích stává, že se sestava musí měnit," reagoval na to Selänne diplomaticky.

Po chvíli však přiznal: "Byl jsem překvapený, ale je to trenérovo rozhodnutí. To se nedá nic dělat."

Kouč Bruce Boudreau po porážce svého týmu ve třetím utkání série s Dallasem rozhodl, že musí něco udělat. Důvodů, proč posadil zrovna slavného forvarda, měl několik.

Finský blesk například za posledních 11 utkání nasbíral jen 4 body, gól dal naposledy 23. března. Podle expertů se ve třetím duelu série hůře vyrovnával s tvrdým stylem Dallasu, jemuž nezbývalo než po dvou prohrách v Kalifornii zabrat.

A proti námitkám, že by tak zkušený hráč mohl být platný alespoň v přesilovkách, svědčí fakt, že v nich vyprodukoval kanadský bod naposledy 28. ledna!

Jeho místo zaujal mladý rychlík

Místo Selänneho dostal šanci rychlostní typ Emerson Etem, ani on však nezabránil další porážce, po které Dallas vyrovnal stav série na 2:2. Není tedy vyloučené, že finský sympaťák v domácím duelu znovu objeví v sestavě.

Fanoušci v to doufají, všichni mu přejí, aby se s hokejem loučil na ledě. Kdo ví, jestli se dočkají, každopádně po další porážce by to bylo logické: Selännemu by menší odpočinek měl jedině prospět. O motivaci má postaráno, navíc jak sám v průběhu sezony naznačil, moc se touží rozloučit Stanley Cupem.

Je to troufalý cíl, jelikož NHL má na tuto trofej jiné favority. V hokeji ale není nic nemožné. I proto bude zajímavé sledovat, jak to všechno dopadne.

Autor: