Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Legendární Holík o dvacítce: Mladým se nechce pracovat

Sport

  11:30
PRAHA - Debakl s Američany ve čtvrtfinále MS ho nepřekvapil. "Výsledek i hra odpovídají tomu, jak u nás děláme mládežnický hokej," říká Jaroslav Holík. Muž, který jako jediný v historii českého hokeje dotáhl dvacítku ke zlatu. Povedlo se mu to hned dvakrát.

Bývalý hokejista Jaroslav Holík dostal hlavní cenu Českého klubu fair play za rok 2011 za celoživotní postoj foto: ČTK

Holík také říká, že za úspěchem nestojí nic jiného než tvrdá práce. A to je podle něj největší příčina všech špatných výsledků juniorských výběrů v posledních letech.

Dal se proti USA uhrát lepší výsledek?
Dal, ale jestli je to 0:3, nebo 0:7, v tom nevidím žádný rozdíl. Ten je hlavně v bruslení, přihrávkách a nasazení. A to se u nás pořád opakuje. Vidíte, třeba takový Hertl, který je v extralize opěvovaný, nezahrál na MS nic.

Více zde

Kudy vede cesta ke zlepšení?
Chce to tvrdý trénink a to u nás není. Jezdím do Ameriky třicet let a vidím, jak tam pracují junioři. S našimi metodami se to nedá srovnávat. To je zbytečné si o tom povídat, protože se u nás stejně nic nezmění. Že si svazový šéftrenér Lener vezme nějaké poradce ze Švédska? To je úplná pitomost. Chce to jenom trenéry, kteří o to mají enormní zájem a pracují, pracují a pracují.

Největší problém v zápasu s USA bylo, že se hráči nechávali hodně často a zbytečně vylučovat, souhlasíte?
To je náš hokej. Na to upozorňoval Jarda Jágr v extralize. Prostě když se zvedne hokejka, tak jdeš ven. Na to nejsou zvyklí hráči v juniorech, v první lize ani v extralize. Mě hlavně mrzí, že nehrajeme ten chytrý český hokej.

Najde se v letošním výběru někdo, kdo by se mohl prosadit i v seniorské reprezentaci?
U nás je trochu jiné než jinde, u nás to hráčům chvíli trvá. Samozřejmě že tam nejsou špatní hokejisti, ale vyzrají třeba až v pětadvaceti.

Autor: