Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Letošní finále láme rekordy

Sport

  17:32
PRAHA - Finálový souboj mezi hokejisty pražské Slavie a Karlových Varů je na nejlepší cestě, aby se do historie zapsal jako série s nejvyšším počtem vstřelených branek v boji o titul. V dosavadních čtyřech zápasech padlo 33 branek.

Letošní finále nabízí kromě tvrdých soubojů také rekordní počet branek. foto: ČTK

Rekord zatím drží loňská série mezi Spartou a Pardubicemi, v níž oba týmy daly o devět gólů více. Letošní finalisté však mají před sebou ještě minimálně dva duely a jejich současný průměr je 8,25 gólu na utkání.

 

Uvozovky dolníTolik branek je hodně zvláštní a rozhodně jsem to nečekal. Finále se téměř vždy hraje na 0:0 a často padají jen dvě tři branky. Tady jich ale padá opravdu hodně.

Vladimír Martinec, trenér a bývalý hokejistaUvozovky horní

    

Za střeleckými hody v současné sérii jsou podle Martince zejména velké chyby v obraně. "Oba týmy nechávají ve střeleckých prostorech soupeři dost místa. To by se hlavně ve finále, kde na sebe narazí dva výborné týmy, nemělo stávat," podotkl  bývalý vyhlášený střelec Vladimír Martinec, který v nejvyšší soutěži a reprezentaci nastřílel 498 branek. V klubu hokejových střelců mu patří čtvrté místo. 
   

Nejvíce branek ve finále extraligy
Rok Finalisté Celkový počet gólů   Průměrný počet gólů
2007/08 Slavia - Karlovy Vary

33

8,25

2006/07     Pardubice - Sparta

42

7

2000/01     Vsetín - Sparta

26

6,5

1998/99 Vsetín - Zlín

17

5,67

2001/02 Sparta - Vítkovice

22

5,5

 

 

 

 

 

 

 

 

To, že oba celky produkují podobný herní styl a Slavia hraje doma na užším kluzišti, nemá podle Martince na případný počet gólů zásadní vliv. "Naopak na Slavii by měla mužstva ještě lépe bránit. Na daném prostoru je tam ještě méně místa a více hráčů. I když někdo udělá chybu, nebo přejde přes soupeře, měl by mít v blízkosti dalšího hráče," řekl osmapadesátiletý Martinec. Jako trenér by nebyl z vysokého počtu branek nadšený, z pozice nezaujatého diváka jej ale vítá. "Fanouškům se to musí líbit," souhlasil. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!