Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Lev Hradec Králové má nakročeno do KHL, projekt je již schválen

Sport

  18:57
HRADEC KRÁLOVÉ/MOSKVA - Hokejový klub Lev Hradec Králové se přiblížil účasti v Kontinentální lize. Podle dnešního oznámení zástupců soutěže splňuje podmínky pro vstup do ligy. O jeho případném přijetí rozhodne nejužší vedení KHL, takzvaná rada ředitelů.

Ilustrační foto foto: www.getphoto.cz/ Robin Drahoňovský

Představitelé KHL schválili projekt poté, co prověřili infrastrukturu klubu, dokumenty o finančním zabezpečení a stav zimního stadionu v Hradci Králové. Podle nich se může Lev zapojit do příští sezony nové ligy. Třetí ročník KHL začne 11. září.

"Jsme rádi především kvůli českým fanouškům, že byl náš projekt oceněn a že naše snažení podléhá už jen poslednímu rozhodnutí nejužšího vedení KHL. Diváci nejen z Hradce Králové se mohou těšit na skvělé hokejisty včetně českých reprezentantů, kteří v KHL působí," uvedl v tiskové zprávě mluvčí klubu Zdeněk Šesták. "KHL na našem území vzbudí další zájem lidí o hokej, bude motivací pro mládež a zvýší renomé České republiky na sportovním poli," prohlásil mluvčí klubu, jehož sportovní manažerem je bývalý reprezentant Otakar Janecký.

O účastnících KHL se rozhodovalo už v polovině května, kdy byly přijaty Jugra Chanty Mansijsk a Budivelnik Kyjev. Hradecký klub tehdy neuspěl, protože nepředložil dostatečné finanční garance. K naplnění požadovaného rozpočtu mu údajně chybělo 15 procent, dostal však další čas na dodatečné splnění podmínek.

Zatím není jasné, jak se k případné účasti Lva v KHL postaví Český svaz ledního hokeje, který by měl start klubu jako svého člena v soutěži posvětit. Nejbližší zasedání výkonného výboru se uskuteční 17. června, a protože vedení KHL na rozhodnutí spěchá, budou svazoví funkcionáři hlasovat během víkendu prostřednictvím elektronické pošty.

"Ve čtvrtek jsme dostali oficiální žádost od viceprezidenta KHL Vladimíra Šalajeva, abychom vyjádřili své stanovisko. Jejich požadavek je velmi urgentní, tak jsem všem jedenácti členům výkonného výboru zaslal e-mail se všemi podrobnostmi s tím, ať se závazně vyjádří do pondělní čtvrté hodiny odpolední," řekl generální sekretář svazu Martin Urban serveru TÝDEN.CZ.

Plány Východočechů by mohly zkomplikovat ještě tuzemské celky, které podle informací serveru iHned.cz nejsou plánům Lva nakloněny. Vstup Hradce Králové do KHL má totiž schvalovat také Asociace profesionálních klubů. "V minulém týdnu nám nedoporučila udělit požehnání Hradci pro vstup do KHL," uvedl Urban.

Autor: