Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Lev Hradec Králové narychlo shání mužstvo. A je plný tajností

Sport

  22:32
POPRAD/PRAHA - Svolení pro přijetí do KHL mají sotva pár dnů. Přesto hokejový Lev Hradec Králové tvrdí: Od příštího týdne začíná mužstvo s tréninkovou přípravou. Je jasné, že ve slovenském Popradu, kde si Češi našli azyl. Je už také jasné, že za oficiální prezentace klubu, kterou v místě činu plánují právě na pondělí. Jenže s kým? A bez koho? Ozvěna spekulací se znovu rozléhá...

Jedna z údajných posil Hradce - Petr Vampola foto: ČTK

A tentokrát se týká posil. Zdeněk Šesták, ředitel pro komunikaci klubu, říká: "Vše se dozvíte právě v pondělí. Ale už teď vím, že tam bude minimálně 20 hráčů." Pro Hradec začal boj s časem, co nejdříve musí sestavit tým, jenž bude v prestižní lize konkurenceschopný. I proto dnes Otakaru Janeckému v­ roli generálního manažera neutichne na chvíli telefon.

"Jenže až do připravované tiskové konference ze mě nic nedostanete," vzkazuje neoblomně. V tajnostech se teď schovává celý klub.

Otázku trenéra klub stále tají
Mluví se o Petru Vampolovi, kterému krachlo angažmá v Budivelniku Kyjev. Mluví se o Zbyňku Irglovi, o něhož ztratila zájem Jaroslavl, nebo o Pavlu Brendlovi, jenž skončil v Nižném Novgorodu. A potom také finský brankář Sasu Hovi nebo třeba český bek Jan Platil.
Jedna z možných posil hradce - Zbyněk Irgl

Těch jmen není zrovna málo. Ovšem sestavit kádr 25 hokejistů nebude jen tak, třebaže se Šesták snaží všechny ujistit: "Máme dlouhodobé přísliby hodně hráčů. Ano, seznam se oproti dřívějšku pozměnil, ale někteří vydrželi čekat."

"Mně už Ota Janecký opět volal, ale o smlouvě budeme teprve jednat," řekl včera LN jeden z nich, Jaroslav Bednář. "Já nespěchám. Pro mě je důležité, že mě stále chtějí." Mužstvo kolem něj by měli tvořit především Češi a Slováci z KHL a domácích soutěží. Sem tam může tým posílit Rus, Fin i Kanaďan.

Slovenský deník Sme také přišel se seznamem volných hráčů ze Slovenska, mezi nimiž poukazuje třeba na Žigmunda Pálffyho, Miroslava Šatana či Ladislava Nagye... Vysloužilé hvězdy úspěšné generace. Samostatným otazníkem je pak post hlavního trenéra. Když Dmitrij Kurbatov, ředitel pro organizaci KHL, pronesl, že má Lev vést Slovák, pod Tatrami vypuklo nadšení.
Jedna z možných posil Hradce - finskýc brankář Sasu Hovi (vlevo)

Rázem ale utichlo, když se v Česku vynořily spekulace o dvojici Miroslav Hořava a Radim Rulík. Ten má ovšem smlouvu v prvoligovém Chomutově a Hořava? Dle agentury ČTK kontakt s klubem potvrdil.

Tragikomické, smějí se v Rusku
Vedení Hradce ale netíží jen hektické podepisování kontraktů. "Musíme všechno včas organizačně připravit," nezapomíná Šesták. Po inspekční cestě totiž Popradu vytkli lidé z KHL ještě několik nedostatků. I když to jsou podle vyjádření klubu jen technické detaily.

Drobnou nervozitu možná přinesl jiný fakt: že ještě nejsou dořešeny administrativní věci k úplné realizaci celého projektu. Až ho v Rusku schválí Rada ředitelů, musí souhlasit i slovenský hokejový svaz. Ten sice Lvu podporu už s předstihem přislíbil, avšak funkcionáře znepokojuje fakt, že ho o ni – tak, jak měli – oficiálně nepožádali zodpovědní představitelé KHL.
Jedna z možných posil Hradce - Slovák Pálffy

K zaujetí stanoviska navíc potřebuje svaz souhlas i Mezinárodní hokejové federace. I řídícího orgánu tamní extraligy PRO-HOKEJ. "Respektujeme tento postup a dáváme mu velkou váhu, ale už je to věc KHL a slovenského svazu," vyjádřili se k věci lidé z Hradce.

Toho Hradce, jehož boj o KHL ruská média označují za tragikomický. A vedení ligy pro změnu vytýkají, že přijetím nové evropské země se – ač v tomto případě dost ukvapeně – snaží za každou cenu znovu přiblížit o krok blíž zámořské NHL.  "Ne za sto let, ne za deset. Zkrátka hned teď," píše deník Izvestija.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!