130 let
HC Lev Poprad (Netík).

HC Lev Poprad (Netík). | foto: ČTK

Lev nestačil na Magnitogorsk. Na body v závěru nedosáhl

Sport
  •   19:09aktualizováno  21:45
POPRAD/PRAHA - Měla to být velká show, ale tragická letecká nehoda hokejistů Jaroslavle všechny plány změnila. Lev Poprad dnes vstoupil do Kontinentální ligy bez velkých fanfár, dokonce i bez hudebního doprovodu. I premiérový zápas slovenského klubu, který letos vstoupil do prestižní evropské ligy jako první nepostsovětský tým, proti Magnitogorsku provázela na začátku ponurá atmosféra. Postupem času však diváci v téměř vyprodané aréně vytvořili výbornou kulisu. Poprad svůj první duel v KHL prohrál 2:4.

Také pod Tatrami se vzpomínalo na více než dvě desítky hokejistů, kteří ve středu zemřeli a s nimiž řada aktérů utkání v minulosti hrála nebo se s nimi potkávala na stadionech. Nezapomněli ani fanoušci, kteří stejně jako v dalších městech u haly několik dní zapalovali svíčky a pokládali květiny.

Stejně jako většina sportovních akcí v minulých dnech začal zápas minutou ticha za oběti neštěstí, mezi kterými byli i Karel Rachůnek, Jan Marek, Josef Vašíček a Pavol Demitra. "Je to těžká situace, ale pokusíme se udělat vše pro to, aby mužstvo zápas zvládlo a jeho výkon nebyl poznamenaný," řekl před zápasem trenér Lva Radim Rulík.

Jednoduché to ale nebylo. Karel Pilař nebo Tomáš Rolinek ještě v minulé sezoně hráli s Markem a byli velcí kamarádi, Ľuboš Bartečko byl přítelem Demitry, Jaroslav Kristek chodil do školy s Rachůnkem. "Nikdo ale nepřišel s tím, že by nechtěl nastoupit," uvedl Rulík.

Podobné to ale bylo také v mužstvu Magnitogorsku, za které nastupuje i kapitán české reprezentace Rolinek. Řada hráčů Metallurgu byla v sobotu v Jaroslavli na smutečním rozloučení s hráči Lokomotivu, kterým se přišlo poklonit více než sto tisíc lidí. "V takovém prvním zápase o výsledek nejde," řekl Rolinek.

Původně přitom měl být zápas oslavou ukončení více než dvouleté snahy česko-slovenského klubu vstoupit do KHL. Podle prvotních plánů totiž měl tým sídlit v Karlových Varech nebo v Hradci Králové, ale nakonec se jeho domovským městem stal Poprad.

Klub je ale financovaný i z českých peněz, v jeho pozadí stojí osoby žijící v Česku. I v mužstvu mají většinu čeští hráči, momentálně jich je na soupisce jedenáct plus trenér Rulík.

Zápas nakonec vyhrál Magnitogorsk, který o zisku tří bodů rozhodl v druhé třetině, v níž si vypracoval tříbrankové vedení. Na jednom z gólu se asistencí podílel i Rolinek. Ovací se ale dostalo také kapitánovi domácích Bartečkovi, který ve 40. minutě vstřelil první gól Lva v soutěži a poté zápas po chybě hostujícího brankáře Georgije Gelašviliho zdramatizoval.

"Pro všechny to dnes byl z morálního a psychického hlediska těžký zápas. Jsem rád, že to máme za sebou. Vyhráli jsme, každý bod se počítá, ale v tuhle chvíli je to jedno. Hlavně že je zápas odehraný," řekl Rolinek po utkání.

Hráči Popradu nyní věří, že v pátek se dočkají i první výhry v KHL. Slovenský klub se v druhém zápase utká s loňským nováčkem Jurgou Chanty-Mansijsk.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz