Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lev podlehl Doněcku 1:3, série je po čtyřech zápasech vyrovnaná

Sport

  21:13
BRATISLAVA - Hokejisté Lva Praha prohráli ve čtvrtém utkání čtvrtfinále Kontinentální ligy v Bratislavě s domácím Donbassem Doněck 1:3 a série je vyrovnaná 2:2 na zápasy. Ukrajinský klub vedl po trefách Oskarse Bartulise a Alexandra Torjanika, za Lva snížil v 56. minutě Justin Azevedo, ale v závěru pojistil výhru při power play Pražanů do prázdné branky Jevgenij Dadonov.

Zleva Ondřej Němec ze Lva, Alexander Torjanik z Doněcku a brankář Lva Atte Engren. foto: ČTK

Souboj na čtyři vítězství pokračuje ve středu od 19:00 opět v Bratislavě. Doněck tam nastoupil už ve třech zápasech bojů o Gagarinův pohár kvůli situaci na Ukrajině, Lev bude hrát na Slovensku jako domácí tým kvůli kolizi s čtvrtfinálovým duelem Sparty s Vítkovicemi v pražské Tipsport Aréně. Dějiště pátečního šestého zápasu ještě není jasné.

Doněck - Lev 3:1

Branky a nahrávky: 17. Bartulis (Kašpar, Dadonov), 29. Torjanik (Běluchin, Zacharov), 60. Dadonov (Jakucenja) - 56. Azevedo (Němec, Oystrick). Rozhodčí: Ravodin, Gašilov - Metalnikov, Sirotkin. Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 5084. Stav série: 2:2.

Doněck: Laco - Kolář, Koněv, Podhradský, C. Wilson, Bartulis, Razin - Robitaille, Wirtanen, Laine - Jakucenja, Fedotěnko, Dadonov - Kašpar, Varlamov, Kagarlickij - Zacharov, Běluchin, Torjanik. Trenér: Andrej Nazarov.

Lev: Vehanen - Němec, Oystrick, O'Byrne, Gragnani, Mäenpää, Nakládal - Thörnberg, Vrána, Sekáč - Řepík, Kapanen, Ridderwall - Klepiš, Azevedo, Zackrisson - Matai, Cingel, Kubalík - od 35. navíc Pacovský. Trenér: Kari Jalonen.

"Začali jsme dobře, v úvodu jsme měli několik šancí, ale nedokázali jsme dát branku. Vzápětí jsme inkasovali a obraz hry se změnil. Nejlepší byla z naší strany třetí třetina, ve které jsme soupeře dostali pod tlak. Nakonec to nevyšlo, stav série je 2:2 a ve středu se pokračuje," řekl trenér Lva Kari Jalonen.

Lev nastoupil bez potrestaných útočníků Novotného a Birnera a hned v úvodu zahrozil Thörnberg. Šance ale dlouho chyběly. V 11. minutě ohrozili Vehanena Laine a z dorážky Wirtanen. Pak po vyloučeních Koláře a Wirtanena hrál Lev 104 vteřin v pěti proti třem, ale pokusy Oystricka, Zackrissona, Thörnberga ani Mäenpääho ke gólu nevedly. Radoval se v 17. minutě Donbass, když se po Kašparově přihrávce trefil k levé tyči Bartulis.

V úvodu druhého dějství měl ideální šanci na vyrovnání Azevedo, ale zblízka minul. V dalším tlaku Pražanů musel Laco řešit Thörnbergovu teč i další pokusy Lva. V 28. minutě zničehonic udeřil Donbass. Gragnani nechal před brankovištěm prostor Torjanikovi, který poslal za Vehanenova záda Běluchinovu přihrávku.

Donbass byl při chuti a finského gólmana vzápětí ohrozil i Dadonov. Na druhé straně nevyužil další šanci Azevedo a Lev marně dobýval obranu Doněcku.

Do závěrečné třetiny vstoupil Lev se snahou snížit, ale Donbass úspěšně bránil. Pražané ustáli své první oslabení v zápase a Vehanen měl práci i po něm, nejnebezpečnější byla Varlamovova střela. Lev se neprosadil ani při Wirtanenově trestu, Laco si poradil se Sekáčovým pokusem a Doněck vyřešil i následný velký závar.

Závěr zdramatizoval v 56. minutě Azevedo, který se dostal po Němcově přihrávce za obranu a překonal Laca střelou k levé tyči. Lev se tlačil za druhým gólem, ale Laco třetí prodloužení v sérii za sebou nepřipustil. Naopak 35 sekund před koncem při power play rozhodl do prázdné branky hostů Dadonov.

"Bylo to utkání podobné tomu nedělnímu. Jsme samozřejmě rádi za vítězství. Nikdo ale ještě nevyhrál čtyři zápasy, ve středu se začne prakticky znova," prohlásil trenér Doněcku Andrej Nazarov.

Další výsledky

Západní konference - 4. zápas:

Jaroslavl - Petrohrad 1:6
(Červenka 0+2), stav série 2:2.

Východní konference - 3. zápasy:

Novosibirsk - Magnitogorsk 1:2 v prodl.,
stav série 0:3;

Ufa - Barys Astana 5:2,
stav série 2:1.

Semifinále Poháru naděje:

Východní konference - 2. zápas:

Omsk - Čeljabinsk 4:2, stav série 2:0.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.