Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lev Praha poprvé v sezoně doma prohrál, Kazani podlehl 1:2

Sport

  21:21
PRAHA - Hokejisté Lva Praha podlehli v Kontinentální lize Kazani 1:2 a ve čtvrtém domácím utkání v sezoně si připsali první porážku. Dvěma góly o tom rozhodl finský útočník Janne Pesonen, za poražené snížil ve 42. minutě Švéd Nicklas Danielsson. Další zápas čeká českého zástupce v KHL v pátek na ledě Novokuzněcku.

Lev Praha - AK BARS Kazaň. Janne Pesonen z AK BARS Kazaň (třetí zleva) přijímá gratulaci ke gólu od spoluhráčů foto: ČTK

Hlasy trenérů po utkání

Václav Sýkora (Lev Praha)
"Kazaň je velice silný tým. Vyhráli, protože byli lepší před oběma brankami. Oba dva góly dali z předbrankového prostoru a nás tam jejich velcí a silní obránci nepustili. Hráči chtěli, bojovali, ve třetí třetině jsme hráli dobře. Dali jsme gól, ale druhý jsme nepřidali, abychom zápas dovedli do prodloužení. Bohužel jsme v závěru nevyužili přesilovku. Nejlepšími hráči byli oba brankáři. Doufáme, že přivezeme body z nadcházejícího nejtěžšího tripu v sezoně."

Valerij Bělov (Kazaň)
"Jsme rádi, že jsme tak těžký zápas zvládli a vyhráli jsme. Bylo to velice náročné, protože jsme hráli devátý zápas ob den. V závěru jsme v oslabení udrželi výhru a hráči v těchto chvílích ukázali charakter. Lev hrál velmi dobře."

Oba týmy hrály od začátku aktivně a v největší šanci se ocitl ve třetí minutě kapitán Lva Novotný, jehož střelu z mezikruží kryl Barulin. Kazaň se pak ubránila při trestu Obuchova a sama při vyloučení Sekáče otevřela skóre, když po Těreščenkově akci zakončil do odkryté branky Pesonen. Lev mohl odpovědět v 16. minutě, kdy Cingel vyřešil přečíslení dvou na jednoho střelou a hostující gólman zasáhl lapačkou. Na druhé straně přestřelil český krajánek Vincour. Před pauzou po přečíslení vyzval Burmistrov Stapletona, který ztroskotal na Vehanenově betonu.

Blízko vyrovnání byl Lev ve 24. minutě, kdy Němcova střela propadla Barulinovi za záda, ale puk za brankovou čáru nezamířil. Pražané pokračovali v náporu, nedokázali se však prosadit. Na druhé straně při Ševcově vyloučení pálil nebezpečně Kornějev. Ve 32. minutě dali Ak Bars domácím další lekci z produktivity. Těreščenkovu střílenou přihrávku usměrnil do sítě znovu Pesonen. "Vyhráli, protože byli lepší před oběma brankami. Oba dva góly dali v předbrankovém prostoru a nás tam jejich velcí a silní obránci nepustili," řekl na adresu Kazaně trenér Lva Václav Sýkora.

Souhlasil s ním i bek Ondřej Němec. "Mohli jsme mít spoustu dorážek a prostě jsme se neprosadili. Mají vysoké beky," uvedl. Lev se pral s defenzivou soupeře, který chodil do nebezpečných brejků. Hattrick se pokoušel dovršit Pesonen a Vehanena prověřil i Burmistrov. Za domácí se zkoušel prosadit bekhendem Cingel a po průniku Novotný. Lev se dočkal po 90 vteřinách třetí třetiny. Danielsson si ve středním pásmu zpracoval v jízdě ideálně Thörnbergovu přihrávku, oklamal tím beka Medveděva a tvrdou ránou sebral Barulinovi nulu. Další možnosti měli Novotný a Zackrisson.

V čase 55:23 byl vyloučen Panin za faul na Vránu na pět minut a do konce utkání, ale Lev dlouhou přesilovku v závěru umocněnou power play nezužitkoval. Připsal si třetí porážku v osmém utkání ročníku. "Jsme šťastní, že jsme výhru udrželi. Hráči v těchto chvílích ukázali charakter," pochvaloval si trenér Kazaně Valerij Bělov. Lev ve třetí části soupeře přestřílel v poměru 15:3, ale prosadil se jen jednou.

"Je škoda, že jsme je dostali po takový tlak až v poslední třetině. Ta nám jasně ukázala, že tyhle top týmy můžeme porážet, ale nesmíme je nechat jít do dvougolového vedení," prohlásil bek Lva Němec. Nyní čeká pražský klub náročné čtyřutkání venku - míří do Novokuzněcku, Novosibirsku a na Dálný východ do Vladivostoku a Chabarovsku. "Čeká nás nejhorší trip a musíme přivést co nejvíce bodů. Všichni ti jsou v tabulce dole, takže jasný cíl je získat devět bodů," dodal Němec.

Kontinentální hokejová liga

HC Lev Praha - Ak Bars Kazaň 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 42. Danielsson (Thörnberg) - 8. Pesonen (Těreščenko, Petrov), 32. Pesonen (Těreščenko). Rozhodčí: Odinš, Rönn - Metalnikov, Sirotkin. Vyloučení: 3:1, navíc Panin (Kazaň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4944.
Lev Praha: Vehanen - O'Byrne, Oystrick, Nakládal, Ševc, Němec, Gragnani, Mikuš - Klepiš, Kapanen, Novotný - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Řepík, Vrána, Birner - Danielsson, Christensen, Cingel. Trenér: Václav Sýkora.
Kazaň: Barulin - Nikulin, Kornějev, Heshka, Medveděv, Zacharjuk, Jarullin, Panin - Pertov, Těreščenko, Pesonen - Varnakov, Burmistrov, Stapleton - Obuchov, Svitov, Lukojanov - Golubev, Tkačov, Vincour. Trenér: Valerij Bělov.

Dinamo Riga - Nižnij Novgorod 2:3

Slovan Bratislava - Dynamo Moskva 4:5 (za domácí Mojžíš a Vondrka oba 1+1, Škoula 0+1)

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...