Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Lev z KHL převážně z Čechů? Spíše ne, jsou totiž drazí

Sport

  15:26
PRAHA - Historicky první a dosud jediný český zástupce v KHL usiluje o účast v play off. Před sezonou plánoval, že jeho cíle budou plnit převážně Češi. Po téměř pěti hracích měsících to ale není tak úplně pravda.

Lev Praha - Jekatěrinburg. Eric Christensen (vpravo) a Niclas Danielsson z týmu Lev Praha se radují z prvního gólu foto: ČTK

Jiří Novotný, Jakub Klepiš, Ondřej Němec, Tomáš Pöpperle a další. Vedení Lva v létě ulovilo několik reprezentantů a plánovalo, jak tým hrdě popluje pod vlajkou Česka v ruském moři KHL.

Lev nadále zůstane v Praze, jeho kádr však už v závěru premiérového ročníku připomíná mezinárodní výběr. Na devětadvacetičlenné soupisce je čtrnáct Čechů a zbytek doplňují cizinci. Pět z posledních šesti posil je právě ze zahraničí.

Národností zastoupení ve Lvu Praha

  • Česko: 14
  • Slovensko: 6
  • Švédsko: 3
  • Lotyšsko: 2
  • Kanada: 2
  • Finsko: 1
  • Rusko: 1

Je pravdou, že hra Lva stojí hlavně na českých hráčích, ale například Švéd Nicklas Danielsson, který v deseti zápasech posbíral devět kanadských bodů, si v dresu Lva vysloužil i pozvánku do národního týmu na únorové Oddset Hockey Games v Malmö. A stejně jako finský bek Sami Lepistö je jednou z klíčových postav v boji o play off.

Malý příliv českých hokejistů má důvod prostý: rozhodují finance. Lev za takové hráče musí jejich mateřským klubům platit tabulkové hodnoty, což u cizinců neplatí. "Jsou to opravdu velké peníze," připustil v rozhovoru pro klubovou televizi generální manažer Normund Sejejs. Dalším faktorem je podle šéfa klubu i malá nabídka hráčů narozených v Česku.

Někteří se učí i česky

Podle generálního sekretáře Českého svazu ledního hokeje Martina Urbana už Lev extraligovým klubům zaplatil přibližně 25 milionů korun. A zrušení tabulkových hodnot svaz v blízké budoucnosti neplánuje. "Nemáme důvod na tom nic měnit," řekl LN Urban.

Tento vstřícný krok před sezonou prý dokonce nabídl i samotný šéf KHL Alexander Medveděv. Když Lev vstupoval na české hokejové území, tyto podmínky přijal.

Větší počet cizinců ovšem neznamená, že by šatně pražského Lva čeština nedominovala. A ti, co ji neovládají, si pomáhají angličtinou a národnostní skupinky se tak netvoří. "Máme tak zkušené mužstvo, hráči už prošli tolika kluby, že v tom není vůbec problém a všichni se baví mezi sebou," popsal atmosféru uvnitř týmu tiskový mluvčí Jan Rachota. A někteří cizinci se učí i česká slovíčka. "Například Lotyš Cipulis, jenž měl už nějaké základy ze Slovenska, se snaží komunikovat téměř jen česky," dodal Rachota.

Anketa

Probojuje se pražský Lev do play off KHL?

Ano 670
Ne 803

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!