130 let
Kouč Radim Rulík na tréninku HC Lev.

Kouč Radim Rulík na tréninku HC Lev. | foto: ČTK

Doporučujeme

Lev začíná. S pochybnostmi. Neskončí zase brzo?

Sport
  •   16:06
PRAHA/POPRAD - Do startu přípravných zápasů jim zbývá jediný den, ale na otázky, jaké si kdekdo pokládá, zatím nemají moc odpovědí ani oni sami: Jak na tom vlastně popradský Lev je? A má vůbec momentálně na to, aby se zabydlel v KHL? Hokejový klub, který se po loňském nezdaru u českého svazu přesunul na Slovensko, čeká v prestižní lize první rok. Dočká se. Ale pochybnosti kolem něj kolují stále...

Už druhý týden je HC Lev v ostré přípravě na ledě a na jeho oficiálním webu svítí titulky jako "Hokejová horúčka pod Tatrami". Vedle nich se odkazuje na anketu popradských obyvatel a obchodníků, natočenou v ulicích jejich města: kvalita, zážitek, sledovanost – to jsou ta nejčastěji skloňovaná slova. Kádr čítá na 24 hráčů pod smlouvou, mezi nimiž jsou i mistři světa, a další zůstávají na testech. Vedení věří, že má s týmem na play off.

Na play off ligy, která je považována za nejlepší v Evropě. V grafice sami můžete posoudit, jestli jsou tohle reálné cíle... Jsou? "Všichni v klubu jsme připraveni na to, aby byla sezona úspěšná," povídá tiskový mluvčí Pavol Gmitter. "Není třeba tu hledat problémy." Jenže už brzy může vyjít na povrch, zda jsou v klubu skutečně připraveni problémům čelit, nebo jestli jejich riziko dostatečně omezili.

Grafika: HC Lev.

O Lvu se stále dost neví, čemuž přispěla dřívější uzavřenost před médii a hokejovou veřejností obecně. Možná pamatujete – celý rok tajil, kdo za milionovým projektem skutečně stojí, což se úplně neví dodnes. Když byl na jaře přijat Rusy do KHL, Popradští tiskovou konferenci uspořádali až o měsíc později od oznámení svého přijetí. Konferenci, na níž ani neodkryli základní údaje, které už zčásti jistě znali: s jakými hráči chtějí vůbec hrát?

"Ve vedení jsou mediálně negramotní lidé," prohlásil Zdeněk Šesták. "Lidé, kteří nikdy ani nenahlédli do sportovní šatny a pak zbytečnými tajnostmi jenom šíří spekulace. Pořád jsem na to upozorňoval."

Bývalý mluvčí se o klub bojí

Pravda je ta, že třeba v Česku spekulace přerostly spíše v nedůvěru. Mimochodem – Šesták v organizaci ještě donedávna pracoval jako ředitel komunikace. S odlišnou vizí ji ale po přijetí do KHL sám opustil. Někteří zaměstnanci v tomto klubu jsou provázáni i s politickou sférou. Například s výstavbou tréninkové haly, jež je smluvní podmínkou do příštího léta, se nejspíš budou dlouho točit spory o pozemku.

Když Tibor Turan, ředitel extraligového klubu v Popradu, dostal od HC Lev nabídku na post generálního manažera, jen co nahlédl do spisů klubu, okamžitě prý tehdy "vycouvl" – a dál se už o možnosti spolupráce nechtěl s nikým bavit. Vedení Lva hlásí, že má na sezonu rozpočet podobný tomu v Dinamu Riga, jenž se pohybuje mezi 12 až 15 miliony eur. Podle zdrojů LN se však částce ani nepřibližuje.

Hc Lev Poprad.

Dokonce údajně hrozí, že mzdy hráčů bude postupně "dolepovat". "Rozpočet na sezonu je z 80 % pokrytý," vyvrací přesto Gmitter. Jenže počítejte sami: za oficiální partnery uvádí HC Lev kromě města jen čtyři společnosti, z toho třeba nevelkou Aqua City. Dokázaly by takový objem peněz pokrýt, zvlášť když klub KHL musí mít na mzdu hráče minimálně 10 tisíc dolarů?

Když LN oslovily zdroj z prostředí KHL, nastínil, jak v Popradu vypadají platy jednotlivých formací: 1. – milion eur ročně, druhá – 750 tisíc, 3. a 4. po 400 tisících... Původní myšlenka sponzorů prý zněla: "Získáme zakázky v Rusku, z nich pak částečně uživíme klub."

"Jenže se podívejte, s jakými potížemi se obecně potýkají i renomované hokejové kluby... Myslíte, že bude najednou v Popradu výdělečný nový klub?" ptá se Šesták. "Hráčům a fanouškům přeju úspěchy se zážitky," zdůrazňuje. "O Lev jako takový mám ale skutečně strach." Lev, který vstupuje do poslední fáze své přípravy. Ale snad ne před první a poslední sezonou zároveň.

Autor: Vítězslav Čermák