Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čiliak čaroval, ale prohře nezabránil. Litvínov má v semifinále druhou výhru

Sport

  19:35aktualizováno  20:35
LITVÍNOV - Zneškodnil několik vyložených šancí, přesto brankář Komety Marek Čiliak dvakrát inkasoval a jeho tým padl v Litvínově 1:2. Verva si tak v semifinálové sérii připsala už druhou výhru. O triumfu černožlutých rozhodly trefy Lukeše a Petružálka.

František Lukeš se dělá prostor na brankovišti. foto: MAFRA - Ondřej Bičiště

Hlasy trenérů

Miloslav Hořava (Litvínov): „Dvě třetiny bylo Brno lepší a k ničemu nás nepustilo. Strašně jsme se nadřeli a jen díky Pavlu Francouzovi jsme prohrávali jen 0:1. V poslední třetině nám podle mého názoru strašně pomohli diváci, kteří byli fantastičtí a hráče hnali dopředu takovým způsobem, až mi z toho šel trochu mráz po zádech. Díky tomu si myslím, že jsme ten těžký zápas, který byl typickým duelem play off, vyhráli. Jsme hrozně rádi, že se se nám to podařilo.“

Vladimír Kýhos (Brno): „Myslím, že za dvě třetiny můžeme být spokojení. V té třetí jsme určitě čekali nápor Litvínova, který přišel, ale tak jak jsme to hráli ty dvě třetiny, tak jsme si s tím nedokázali poradit. Je to samozřejmě i tím, že nám víceméně hrají mladí beci, kteří v extralize moc nenastupovali. I to byla trošku příčina toho, že jsme inkasovali dva góly. Ale hlavní problém vidím v tom, že jsme Vervu dvě třetiny - kromě možnosti Kamila Piroše - nepustili do pořádné šance. Rozhodující bylo, že jsme nepřidali druhý gól, přestože šance jsme na to měli. Je to škoda, protože jinak musím kluky pochválit za perfektní výkon.“

První dvacetiminutovka příliš vzruchu nenabídla. Hrálo se oboustranně velmi opatrně s důrazem na defenzivu a pro oba týmy bylo velkým problém přejít kloudnou akcí přes střední pásmo. Brno zahrozilo jako první, ale Jan Hruška s Tonem přečíslení dvou na jednoho nezvládli.

Při vůbec prvním vyloučení zápasu měl obrovskou šanci ve vlastním oslabení brněnský Burian, který uháněl sám na Francouze, pokus o forhendový blafák však strážce domácí branky vcelku jistě přečetl.

Velkou ztrátou pro hosty bylo zranění zkušeného beka Malce, který byl nucen s krvavým zraněním odstoupit a do hry už se nevrátil.

Na začátku druhého dějství dohrávala Kometa přesilovku. Sice bez úspěchu, ale ve 22. minutě si od zadního hrazení vyjel do střelecké pozice Čermák a bekhendem na bližší tyč zaskočil Francouze.

Čiliak pak vychytal Petružálka a velké věci se děly chvíli poté. Nejprve na jedné straně neuspěl po pěkné akci Honejsek, vzápětí Kubát připravil stoprocentní tutovku pro Piroše, jenže ten zblízka zakončil jen do Čiliakovy lapačky.

V úvodu třetí třetiny se hned několikrát vyznamenal Čiliak, zejména proti Petružálkovi a pár vteřin nato i proti Ručinskému.

Jenže ve 47. minutě si našel nedůrazné vyhození teprve sedmnáctiletého hostujícího beka Hájka Lukeš, jehož první ránu vyrazil Čiliak pouze před sebe, kde byl záhy opět Lukeš a po rychlé kličce do forhendu rozjásal litvínovské fanoušky.

Martin Ručinský z Litvínova se tlačí před brněnského brankáře Marka Čiliaka.
František Lukeš se dělá prostor na brankovišti.

Chuť, s jakou vlétla Verva do třetí části, s vyrovnáním ještě narostla. Brzy poté musel na trestnou lavici Ptáček, šikovné ruce Hanzla připravily obrovskou příležitost pro Petružálka a ten se nemýlil - 2:1.

Odpovědět mohl Jan Hruška, jenže pálil pouze do brankové konstrukce za překonaným Francouzem. V závěru to hosté zkusili bez brankáře, definitivu mohl Vervě zajistit Petružálek, ale nedal. O výhru už ale Litvínov nepřišel.

Semifinále play off hokejové extraligy - 2. zápas

HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 46. Lukeš, 49. Petružálek (R. Hanzl, T. Pavelka) - 22. L. Čermák (Vondráček, J. Káňa II). Rozhodčí: Šindler, Šír - Hlavatý, Jelínek. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 5811. Stav série: 2:0.

2. kolo baráže o hokejovou extraligu

Piráti Chomutov - HC Olomouc 3:2sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. V. Růžička ml. (Rýgl), 51. A. Dušek (L. Květoň), rozhodující sam. nájezd McGregor - 33. R. Dlouhý (Patera), 55. Řípa (Ondrušek, Škůrek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Blaha, Špůr. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 4791.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slavia Praha 2:3sn (0:0, 0:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 55. Nouza (J. Straka, Vráblík), 59. Vráblík (Nouza) - 40. Pletka z trestného střílení, 58. Stránský, rozhodující sam. nájezd Vlasák. Rozhodčí: Hribik, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Bez využití. Diváků: 6421 (vyprodáno).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!