Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Litvínovská sázka na srdce se vyplácí

Sport

  15:30
PRAHA - Hokejová O2 extraliga v úterý uzavřela první polovinu soutěže. Šanci na play off mají stále všechny týmy, nikdo výrazně neztrácí, přesto je postavení některých týmů v tabulce překvapením.

Brankář Jaroslav Hübl (vlevo) a Martin Walter z Litvínova a Tomáš Divíšek z domácího celku (uprostřed). foto: ČTK

České Budějovice, které před sezonou mohutně posilovaly, se s nováčkem z Mladé Boleslavi „přetahují“ o předposlední příčku. Další favorité jako Sparta nebo Liberec jsou na čtvrtém, respektive devátém místě. Nejvyšší soutěži naopak vládnou Vítkovice, které stíhá Litvínov. Jen málokdo by si před sezonou vsadil na nevyzpytatelné Vítkovice nebo nenápadný Litvínov.

„Tohle mužstvo se budovalo tři roky, hrálo pohromadě a teď to přináší ovoce,“ poznamenal obránce Jiří Šlégr, který spolu s Robertem Reichlem patří mezi hlavní lídry týmu.

Litvínov začal budovat nové mužstvo s návratem kapitána Reichla ze zámoří v roce 2004. Olympijský vítěz a několikanásobný mistr světa navíc od loňské sezony zastává post sportovního manažera a do klubu začal lákat litvínovské odchovance.

V hlavní roli manažer Reichel „S Robertem (Reichlem) jsme to od začátku pojali tak, že jsme si řekli, že do Litvínova přivedeme hráče, kteří tady budou chtít hrát. Ne které si můžeme dovolit zaplatit. A když jsou to odchovanci, tak tím lépe. Budeme se je snažit udržet,“ vysvětlil Šlégr.

Reichlův dobrý vliv na klub se projevil už v minulém ročníku, kdy Litvínov poprvé od sezony 2000/01 postoupil do play off. „Můžu ho jedině pochválit,“ řekl o Reichlovi generální manažer Litvínova Václav Hořejší. „On má na starosti sportovní úsek a jako manažer odvádí kvalitní práci, protože přináší výsledky,“ dodal.

Týmu se letos výjimečně daří, ale o titulu nikdo v klubu mluvit nechce. „Nechceme to zakřiknout,“ varuje Šlégr. Litvínov měl v historii mnoho skvělých hráčů, ale ještě nikdy nezískal vytouženou trofej pro vítěze. Právě v sedmatřicátnících Reichlovi se Šlégrem fanoušci vidí ty, kteří by pro klub, který NHL dodal nejvíce českých hokejistů, mohli konečně získat titul.

„Důležité je zdraví, není to o tom, jak dlouho bude Jirka Šlégr čekat na titul. Biologické hodiny tikají a hokej můžu hrát jen do určitého věku,“ dal Šlégr najevo, že by kariéru zakončil i bez vítězného poháru. Brankář Hübl odchází na týdenní hostování do Davosu Podle Šlégra se Litvínovu vyplácí dlouhodobá práce s týmem. „Hrajeme zodpovědně, hrajeme to, co nám trenéři naordinují, a všichni to dodržujeme. Navíc máme výborného brankáře,“ vyjmenoval důvody úspěchu Šlégr.

Jenže právě o gólmana Jaroslava Hübla teď Litvínov na týden přijde, protože pětadvacetiletý hokejista odchází na hostování do Davosu, který má potíže s gólmany. „Do Litvínova se ale určitě vrátím, smlouvu mám i na příští rok. Je to ale příjemné zpestření. Davos je jeden z nejlepších klubů,“ řekl Hübl, kterého zastoupí Petr Franěk a dvojku bude dělat ústecký Dušan Salfický.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!