Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Loni byl nechtěný. Nyní je nejlepším střelcem v Evropě

Sport

  19:20
Loni na podzim odcházel z Brna do Slavie jako nepotřebný. Obrození Tomáše Pospíšila nastalo až po křídly trenéra Vladimíra Růžičky, když se stal lídrem červenobílých. V létě se vrátil do Komety a v přípravném turnaji European Trophy je nejlepším střelcem soutěže. "Jsem moc rád, že se mi daří," říká třiadvacetiletý útočník.

Tomáš Pospíšil foto: www.hc-kometa.cz (Michal Eger)

S 5 góly na kontě jste nejlepší střelec European Trophy. Očekával jste to od sebe před sezonou?
Ne že bych to neočekával, ale ani jsem nad tím nepřemýšlel. V létě jsem dobře potrénoval, a tak jsem moc rád, že se mi daří.

V čem jsou zápasy proti evropským soupeřům jiné, než ty extraligové?
Je to konfrontace různých a hodně odlišných stylů. Ale je dobré, že i když je to pouze příprava na sezonu, přesto se hraje na vítězství. Proti zahraničním týmům se chcete ukázat a každý zápas vyhrát.

Loni na podzim jste opouštěl Kometu jako nechtěný hráč na hostování do Slavie. Co se vám honilo hlavou?
Byl jsem rád, že jsem mohl jít právě do Slavie, protože v Brně jsem skoro vůbec nehrál. Na led jsem se dostal prakticky jednou za třetinu.

Ještě před Brnem jste se po návratu ze zámoří neprosadil ani v Třinci. Nebyl jste už z toho psychicky na dně, když vám nikde nedávali příležitost?
(Přemýšlí) Neřekl bych na dně. Nikdy jsem negativní nebyl. Pořád jsem si říkal, že šance přijít musí. Naopak mě to motivovalo a pracoval jsem na sobě víc a víc.

Slavia - Třinec (radost Pospíšila).

V "sešívaném" dresu jste se postupně stal jedním z tahounů mužstva. Jaké byly příčiny vašeho vzestupu?
Pan Růžička mě podržel. On ale má na každého hráče výrazný vliv. Navíc i ostatní trenéři se mnou pracovali individuálně v tréninku, rozebírali mou hru i u videa. A čím víc jsem nastupoval, tím jsem se zlepšoval. Navíc se dařilo i týmu.

Ve Slavii jste hokejově vyrostl, jak se vám opouštělo klub, který vám dal šanci a prostor?
Už tehdy na podzim, kdy jsem opouštěl Brno, tak jsem věděl, že se po sezoně vrátím zpátky. Tudíž jsem s tím byl smířený. Setrvání ve Slavii bylo v létě chvilku v jednání, ale nakonec jsem zůstal v Brně.

Šel jste do Brna s tím, že prostor konečně dostanete?
Vnímal jsem to tak, že se mi vydařil závěr minulé sezony a říkal jsem si, že bych na výkony, které jsem podával ve Slavii, mohl navázat. Přál jsem si, abych hodně hrál a dostával dostatek příležitostí, což se zatím daří. Jen doufám, že mi to vydrží celou sezonu.

Kometa za poslední dva roky, které hraje po postupu v extralize, neokusila play off. Vnímáte velký tlak od vedení, sponzorů a fanoušků?
Výraznější tlak nepociťuji. Od nové sezony je tu nový trenér (Zdeněk Venera pozn. red.), tak uvidíme, jak všechno vyvine v průběhu sezony.

Kdyby vám někdo teď před sezonou řekl, že po základní části vyhrajete krále střelců, jak byste reagoval?
(Smích) Vůbec o tom nepřemýšlím. To je ještě hodně, hodně daleko. Spíš je to takový velký sen.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!