Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Králové mají grál na dosah. Budeme bojovat, burcuje Eliáš

Sport

  11:36
NEW YORK - Hokejisté Los Angeles mají v noci na neděli (2:00 SELČ) další možnost dotáhnout spanilou jízdu v play off NHL a získat premiérový Stanley Cup. New Jersey s trojicí českých hráčů Marek Židlický, Patrik Eliáš a Petr Sýkora se však pokusí za stavu 1:3 na zápasy v domácím prostředí v Prudential Center v Newarku už podruhé odvrátit mečbol Kings a stále živit naději na čtvrtý triumf v historii.

Los Angeles Kings (Greene a Carter) foto: ČTK

Kings jako první tým v historii vedli v každé sérii 3:0. V prvním kole vyřadili Vancouver v pěti utkáních, následně St. Louis ve čtyřech a Phoenix v pěti. Přestože tedy už dvakrát neudělali rozhodující krok ve čtvrtém duelu, v následujícím slavili. "Uzavřít sérii ve čtvrtém zápase. Tohle je finále Stanleyova poháru," naznačil trenér Los Angeles Darryl Sutter, že na oslavy nemůže nikdo myslet, dokud není dobojováno.

Los Angeles ještě v letošním play off na ledě soupeře neprohrálo a to je také důvod, proč má poprvé v historii tým až z osmého místa konference po základní části na dosah Stanley Cup. V sobotu může vylepšit rekordní vítěznou sérii venku v jednom play off na jedenáct zápasů a celkem i s loňskem už na ledě soupeře neprohráli Kings dvanáctkrát za sebou.

"Nenecháváme se v zápasech venku ničím rozptýlit a hrajeme svou hru. Víme, že se Prudential Center bude otřásat, stejně jako to bylo v pátém zápase ve Phoenixu nebo předtím ve Vancouveru. My musíme být připravení na soupeře," doplnil útočník Justin Williams.

Mladík Henrique věří

Série a statistiky jdou ale stranou, hráči Kings mají před sebou jen vidinu triumfu, pro který si cestují přes celý kontinent. "Máme ještě pár zápasů na to, abychom dotáhli do konce náš cíl. Doufejme, že k tomu uděláme rozhodující krok," prohlásil útočník Dustin Penner, který už dosáhl na Stanley Cup v roce 2007 s Anaheimem.

Útočník New Jersey Adam Henrique za stavu 0:3 na zápasy stále věřil v obrat, který se mu povedl už při působení v juniorské OHL v dresu Windsoru v sérii proti Kitcheneru. Ve čtvrtém utkání naději udržel vítěznou trefou v 56. minutě. "Nikdo to v našem mužstvu nevzdává. Víme, že na to máme. Můžeme vyhrát čtyři zápasy za sebou a otočit to," řekl dvaadvacetiletý Henrique, který ve své premiérové sezoně v NHL září.

Otočit sérii po prvních třech porážkách se povedlo ve finále jen v roce 1942 Torontu proti Detroitu. Devils prohráli první dva domácí zápasy shodně 1:2 v prodloužení a ve třetím podlehli v Kalifornii 0:4, ale díky vítězství 3:1 natáhli sérii. "Klobouk dolů, že jsme zůstali ve hře," prohlásil Eliáš.

"Všechny zápasy s výjimkou třetího byly vyrovnané. Jsem pořád v těžké situaci, ale můžeme dělat jen to, že budeme bojovat dál. Musíme předvést nejlepší výkon a o nic jiného se nestarat," dodal Eliáš.

Autoři: ,