130 let
Anze Kopitar z Los Angeles skóroval během prodloužení

Anze Kopitar z Los Angeles skóroval během prodloužení | foto: ČTK

Finále Stanley Cupu: první zápas vyhrálo Los Angeles

Sport
  •   7:35
EAST RUTHERFORD - První krok za Stanleyovým pohárem udělali ve finále vyřazovacích bojů NHL hokejisté Los Angeles. Králové zvítězili na ledě New Jersey 2:1 v prodloužení, když vítěznou trefu zaznamenal v čase 68:13 slovinský útočník Anže Kopitar. Český útočník Patrik Eliáš asistoval u gólu domácích.

Druhé utkání, které se bude hrát opět na ledě Ďáblů, je na programu v noci na neděli. Historicky vůbec první vzájemný souboj obou týmů v rámci vyřazovacích bojů začal oboustranně velice opatrně, hra se často přerušovala a šance k vidění žádné nebyly.

První gól v končící 10. minutě tak přišel jako blesk z čistého nebe. Jordan Nolan našel na kruhu pro vhazování na chvilku osamoceného Colina Frasera a ten střelou bez přípravy překonal oporu domácích Martina Brodeura.

Odpovědět mohl vzápětí David Clarkson, ovšem Justin Williams jeho zakončení dokázal v poslední chvíli zblokovat. New Jersey, v jehož sestavě byl rovněž bek Marek Židlický, ale nevešel se do ní forvard Petr Sýkora, dostalo šanci na vyrovnání při vyloučení Dustina Browna ve 13. minutě. Devils nesehráli početní výhodu špatně, ale recept na překonání hostujícího gólmana Jonathana Quicka hledali marně.

Začátek druhé třetiny patřil Králům, Brodeur však navýšení jejich náskoku nepřipustil. New Jersey si ve 29. minutě zahrálo další přesilovku, jenže ani v ní si domácí nepřipsali střelu mezi tyče, na kterou marně čekali od začátku druhé části. Stejně bezzubí byli ovšem krátce poté v přesilovce i hosté.

ČTĚTE TAKÉ:

Naopak poté, co již byli domácí v plném počtu, zkusil štěstí svižnou ranou zápěstím Dainius Zubrus a Quick musel být se svou lapačkou hodně rychlý, aby udržel náskok svého týmu. I on ale 72 vteřin před druhou přestávkou kapituloval, když se po nahození Antona Volčenkova odrazil kotouč k dojíždějící dvojici Eliáš - Vjačeslav Vojnov a od ruského beka zamířil do odkryté části branky.

Kopitar rozhodl v 9. minutě prodloužení

Třetí část hry začali domácí náporem, který však poněkud přibrzdila oprava plexiskla. Velkou možnost měl poté Zach Parise, Quick ovšem dokázal svou holí zabránit puku v cestě do sítě. V polovině třetího dějství mohl bek Mark Fayne dorážet do prázdné branky, ale poskakující kotouč nezasáhl přesně a zamířil mimo tři tyče.

Krátce nato připravil na druhé straně Mike Richards vynikající akcí střeleckou parketu mezi kruhy pro Drewa Doughtyho, vzápětí byl v šanci i Dustin Penner, ale v těchto fázích podržel Ďábly skvělý Brodeur. V opatrném závěru dospěl zápas do prodloužení.

V něm přišly náznaky šancí na obou stranách, ovšem v 69. minutě zápasu přišlo rozuzlení. Vůbec první brejk, který byl k vidění v úvodním klání, proměnil Kopitar parádním forhendovým blafákem a prodloužil tak impozantní sérii kalifornského mužstva, které vyhrálo i ve svém devátém vystoupení v arénách soupeřů během letošního play off.

FINÁLE STANLEY CUPU

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 39. Volčenkov (Eliáš, Clarkson) - 10. Fraser (J. Nolan), 69. Kopitar (Justin Williams, Doughty).

Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Amell, Murray. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Střely na branku: 18:25. Diváci: 17.625. Stav série: 0:1.

New Jersey: Brodeur - Fayne, A. Greene, Harrold, Volčenkov, Židlický, Salvador - Zubrus, Zajac, Parise - Ponikarovskij, Henrique, Kovalčuk - Clarkson, Josefson, Eliáš - S. Bernier, R. Carter, S. Gionta. Trenér: Peter DeBoer.

Los Angeles: Quick - Scuderi, Doughty, Mitchell, Vojnov, Martinez, M. Greene - J. Carter, Richards, Penner - Justin Williams, Kopitar, Brown - Lewis, Stoll, King - J. Nolan, Fraser, Richardson. Trenér: Darryl Sutter.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK