Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Los extraligy: Plzeň začne cestu za obhajobou duelem s Vítkovicemi

Sport

  11:56aktualizováno  14:07
PRAHA - Obhájce titulu Plzeň zahájí příští sezonu hokejové extraligy zápasem v domácím prostředí proti Vítkovicím. Rozhodlo o tom dnešní losování tuzemské nejvyšší soutěže v Praze pod dohledem ředitele extraligy Josefa Řezníčka. Stejně jako Západočechy čeká poražený čtvrtfinalista také na druhého účastníka dramatického finále Zlín.

Hokejista a majitel Plzně Martin Straka foto: Mafra - Ladislav Němec

Los 1. kola Tipsport extraligy sezony 2013/14

HC Sparta Praha - HC Mountfield České Budějovice
HC Oceláři Třinec - Bílí Tygři Liberec
HC Verva Litvínov - PSG Zlín
HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov
Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Steel, Rytíři Kladno - HC Slavia Praha

Stejně jako Západočechy čeká poražený čtvrtfinalista také na druhého účastníka dramatického finále Zlín. Berani zamíří na úvod do Litvínova, který ztroskotal stejně jako oni na Plzni a rovněž až v rozhodujícím sedmém utkání série. Sparta si po další velké přestavbě kádru ověří svou sílu před svými diváky proti Českým Budějovicím. Třinec přivítá Liberec, v repríze loňského finále se utkají Kometa Brno s Pardubicemi.

V úvodu dojde také na dvě derby; v tom středočeském Kladno hostí Slavii, v podkrušnohorském zkříží hokejky Karlovy Vary a Chomutov. Oba pražské kluby přitom byly po dohodě nasazeny tak, aby se co možná nejméně shodovaly dny jejich domácích zápasů. Podobné je to i v případě dalších lokálních rivalů Litvínova s Chomutovem a Vítkovic s Třincem. Řezníček potvrdil definitivní platnost nově zavedeného pravidla o nasazování juniorů, přestože z mnoha klubů zazněl nesouhlas. "Ten ortel se souhlasem výkonného výboru (ČSLH) je daný a stejně tak i struktura zápisů o utkání," uvedl Řezníček.

"V příští sezoně bude maximální počet hráčů 22, ale v 21 hráčích půjde o dva brankáře, 15 dospělých hráčů, tři hráče ve věku 20 až 22 let a jeden junior ročník 1994 a mladší. Jako 22. hráče může klub na soupisku doplňovat pouze hráče ročníku 1994 a mladší," vysvětlil šéf soutěže. Do sezony 2014/15 se tato regule zkrátí o jednoho dospělého hráče. "Místo 15 dospělých bude jen 14. Kluby tak budou muset na tu maximální soupisku zapisovat povinně tři mladé hráče. V případě, že je mít nebudou, budou hrát v počtu sníženém o tyto pozice," dodal Řezníček s tím, že poté se celý program vyhodnotí.

"Budeme ta data o hráčích sbírat. Potřebujeme nějakou zpětnou vazbu toho, co to přinese pro juniorský národní tým. Nejsem úplně přesvědčený, že to bude mít markantní dopad tento rok po MS, ale v tom druhém roce už by mělo jít o relevantní výstup," uvedl Řezníček. Nový extraligový ročník začne v pátek 13. září, nový mistr bude znám nejpozději na konci dubna. "Vzhledem k olympijské přestávce se celý program o něco natahuje," připomněl Řezníček.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...