Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lotyši nám hodně zavařili, uznal trenér dvacítky Přerost

Sport

  19:59
UFA (Rusko) - Česká hokejová dvacítka až díky trefám v závěru utkání zvládla na mistrovství světa v Ufě duel s Lotyšskem a posílila naděje na účast v play off. K jistotě potřebuje ale v pondělí výhru nad Švýcarskem nebo porážku Finů se Švédskem. Čeští hokejisté se museli s Lotyši o body dlouho strachovat.

Trenér hokejové reprezentace do 20 let Miroslav Přerost foto: ČTK

"Trápili jsme se především v koncovce. Hráli jsme ale poměrně slušně, dostávali jsme se do velkého množství gólových situací. Mužstvo pracovalo skvěle, střídačka ho podporovala. Věřili jsme až do samého konce, že zápas zvládneme," řekl po utkání trenér Miroslav Přerost. Lotyšsko s Finy i Švédy prohrálo shodně 1:5 a se Švýcary 2:7, ale nedalo svou kůži lacino.

K TÉMATU

"Věděli jsme, co od Lotyšů čekat. Hráli výborně se Švédskem. Nám také hodně zavařili," připojil Přerost. Český tým je blízko postupu do čtvrtfinále, může pomýšlet i na přímý postup do semifinále, poslední krok ale bývá nejtěžší. "V první řadě musíme vyhrát," uvedl český kouč. "Následně se ještě uvidí, jak budou hrát Švédové s Finskem, skupina může být ještě zamotaná," dodal Přerost.

Ještě že jsme dali první gól, ulevilo se obránci Beránkovi

Češi se poprvé trefili v desáté minutě. "Začali jsme hodně zlehka, nebruslili jsme tolik. Ještě že jsme dali ten první gól," konstatoval obránce Petr Beránek, jenž otevřel gólový účet duelu. "Dostal jsem puk výborně od Jana Štencela, chtěl jsem to ještě dávat někomu ze spoluhráčů, ale před brankou nebylo místo. Zkusil jsem to tedy mezi nohy, což se vyplatilo. Jsem za gól rád," dodal.

Čeští hráči nabízeli Lotyšům šance vyloučeními. "Hráli jsme nedisciplinovaně, některé fauly byly hodně zbytečné," poznamenal útočník Martin Frk, který ale sám při dvou přesilových hrách skóroval. "Lotyšsko bylo hodně nepříjemné, dobře bruslilo, blokovalo střely a dohrávalo nás. Jejich hráči nás také hodně trefovali. Hrát proti relativně slabšímu soupeři je vždycky těžké. Za tři body jsme nesmírně rádi, snad nás to posílí," doufal Frk.

Autor: