Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lovec pokladů našel v jezeře prsten člena Síně slávy AHL Gamblea

Sport

  16:44
Pittsford - Vítěz Stanley Cupu z roku 1953 Di ck Gamble získá zpět svůj původní prsten člena Síně slávy AHL, o který před lety přišel. Bývalá velká hvězda druhé nejvyšší zámořské ligy měla v tomto ohledu velké štěstí - cennou relikvii našel při potápění v jednom z jezer státu New York lovec pokladů.

Dick Gamble. foto: Reprofoto

Potápěč Gary Gavurnik narazí při svých výpravách do hlubin na prsteny docela často, tentokrát ale objevil ten, o němž si jeho majitel myslel, že nenávratně zmizel ze světa. Povedlo se mu to při hledání věcí za pomoci detektoru kovů již začátkem července. A ujistil, že ho plánuje bývalému útočníkovi osobně předat zpátky.

„Už jsem se vracel zpátky na loď, když se najednou ve sluchátkách ozval signál. A byl tam - prsten. Vypadal jako opravdu pěkný prsten. Společně s mým kamarádem jsme ho vzali nahoru nad hladinu a pak se nám vše vyjasnilo. Bylo jasné, že nejde o ledajaký prsten, když je to prsten Síně slávy. A že pro toho, kdo ho ztratil, je něčím důležitým,“ řekl Gavurnik lokální televizi v Rochesteru.

Když o něj Gamble před lety přišel, požádal jeho syn Craig o náhradní. A bylo mu vyhověno. Jeden z pěti desítek členů Síně slávy AHL, který se přijetí dočkal hned rok po jejím otevření v roce 2006, obdržel jiný prsten, na němž je rovněž vyryté jeho jméno.

Gamble v sezoně 1950/51 okusil NHL, v níž hrál do ročníku 1955/56. Kromě 14 utkání za Chicago a pozdějších tří startů v dresu Toronta hrál za slavný Montreal a s Canadiens také dosáhl na Stanley Cup. Celkem v NHL nastoupil včetně play off do 209 utkání a připsal si 85 bodů za 42 gólů a 43 asistencí.

Přes působení v Québecu v QHL se dostal v roce 1957 do AHL. Hrál ji až do sezony 1969/70 a zařadil se mezi její nejproduktivnější hráče v historii. S Rochesterem soutěž třikrát vyhrál (1965, 1966 a 1968). V 899 zápasech v základní části nastřádal 892 bodů (468+424). V 70 duelech vyřazovacích bojů přidal 48 bodů za 19 branek a 29 nahrávek.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...