130 let

Alexandr Lukašenko | foto: Reuters

Lukašenko se bojí bojkotu hokejového MS, chce se proti němu pojistit

Zprávy z EU
  •   14:10
MINSK - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil organizátorům světového hokejového šampionátu v Minsku sjednat pojištění pro případ jeho zrušení, bojkotu či odkladu. Vyplývá to z prezidentského dekretu, který v úterý zveřejnil běloruský tisk. Mistrovství světa v ledním hokeji má běloruská metropole hostit příští rok v květnu.

Pořádání šampionátu svěřila Mezinárodní hokejová federace (IIHF) Bělorusku v květnu 2009, ale od těch dob silně zaznívají hlasy po jeho bojkotu. Západní státy opakovaně upozorňují na porušování základních demokratických norem, jehož se běloruský režim dopouští zatýkáním a vězněním opozičních politiků. Západní média označují Bělorusko za poslední diktátorský stát v Evropě.

Lukašenko, který kdysi hokej aktivně hrával a označuje se za znalce a velkého fanouška, si dosud možnost bojkotu nepřipouštěl. Nedávno podobné výzvy označil za "čisté politikaření neslučitelné se sportem" a řekl, že hrozby bojkotem jen poškozují světový hokej.

Psali jsme

Výhrady proti běloruskému pořadatelství prý začal prezident brát vážně až poté, co IIHF k přesunu turnaje z Běloruska vyzval Evropský parlament. Jeho výzva je podle Lukašenka přímým útokem na jeho osobu, protože jeho oddanost hokeji je všeobecně známa. "Já to ale přežiju," řekl prezident.

Podle prezidentského dekretu mají organizátoři šampionátu uzavřít pojistnou smlouvu, která by Bělorusko, zadavatele reklamy a IIHF ochránila před případnými ztrátami ze zrušení mistrovství, jeho odkladu nebo bojkotu "v důsledku zásahu vyšší moci".

Šéf IIHF René Fasel letos v květnu na kongresu v Helsinkách oznámil, že vedení federace už rok dostává výzvy k bojkotu běloruského mistrovství. Vyzval ale, aby světový šampionát v Bělorusku nebyl spojován s politikou.

"Každý má právo vyjádřit svůj názor. Jsme ale přesvědčení, že není povinností sportovních organizací a sportovců, aby jednali jako politici a snažili se dělat jejich práci," řekl Fasel.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK