Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lundqvist: Jágr by vám pomohl

Sport

  12:18
QUÉBECK - Vynikající brankář, sympaťák, vtipálek. Podle Jaromíra Jágra je gólman Henrik Lundqvist (26) nejlepší hráč New York Rangers. Olympijský vítěz z Turína 2006 byl letos už potřetí nominovaný na Vezinovu cenu pro nejlepšího brankáře NHL. Ve čtvrtek přijel do Quebeku, aby pomohl Švédům na mistrovství světa.

Lundqvist proti Dánům. foto: AFP


Z New York Rangers zamířila na šampionát řada hráčů. Vedle vás a českého beka Michala Rozsívala ještě Rus Tjutin a Američan Dubinsky. Nepřemlouvali jste také Jaromíra Jágra?
Trošku jsme se spolu bavili a on nám přál hodně štěstí. Ale nepřemlouval jsem ho, nechci, aby český tým byl moc dobrý. (usmívá se) On je skvělý hráč a v posledních měsících předváděl parádní hokej. Čechům by hodně pomohl.


Jágr se nyní rozmýšlí, jestli zůstane v New Yorku, nebo ne. Lámete ho?
Hodně jsem o tom přemýšlel, jaká je pro mě čest, že můžu s Jaromírem hrát. Jednou bude určitě v síni slávy. Všichni doufáme, že se vrátí. Ale je to jeho rozhodnutí.

V New Yorku hrajete s řadou českých hokejistů. Znáte nějaká česká slovíčka?
Sebráno, sebráno. To na mě křičí Češi za brankou, to slýchám často.

Možná byste to mohl křičet v neděli na české útočníky, abyste je zmátl.
Jo, sebráno. (směje se) Při zápase jsem ale hodně tichý, snažím se soustředit na svůj výkon. Proti Čechům to ale bude zábavný zápas.

Už jste se v dějišti šampionátu setkal se svým spoluhráčem z klubu Michalem Rozsívalem?
Viděli jsme se ještě na tréninku v New Yorku. Jen jsem ho nabádal, aby si v neděli udělal pohodičku a moc mě neohrožoval, a on souhlasil. (směje se) Ne, ne. Češi jsou skvělí hráči, kteří umí potrestat chybu, takže v neděli musíme hrát chytře a být ve střehu.

Na koho budete dávat pozor?
Pro mě není velký rozdíl, proti komu hraju. Musím se soustředit na svoje věci. To spíš hráče v poli zajímá, proti komu hrají.

Kde jste po play off nabral energii, že jste se rozhodl vyrazit do Quebeku?
Dal jsem si den na rozmyšlenou a pak jsem řekl trenérovi, že se cítím dobře a že kolena drží. Nehrál jsem za národní tým od olympiády a je to skvělý pocit být tady, slyšet naši hymnu. Nezáleží na tom, kdo tu je a kdo tu není, v kabině vládne pohoda.