Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Lundqvist vychytal Rangers první vítězství s Devils

Sport

  9:12
NEW YORK - Hokejisté New Yorku Rangers porazili v úvodním zápase finále Východní konference New Jersey 3:0 a ujali se vedení v sérii 1:0. Domácí rozhodli utkání třemi góly v třetí třetině, brankář Henrik Lundqvist si připsal 21 zákroků a vychytal druhé čisté konto v letošním play off NHL.

Radost hokejistů New Yorku Rangers Ryana Callahan a brankáře Henrika Lundqvista foto: ČTK

Švédský gólman se vyznamenal zejména v úvodních dvou třetinách, kdy Devils svého rivala přehrávali a měli více šancí. Nejblíže gólu byl asi Zach Parise, který se pět minut před koncem druhé třetiny dostal během tří sekund ke třem nebezpečným střelám, Lundqvist ale všechny zneškodnil.

"Brankář je na ledě od toho, aby svůj tým podržel, když je to nejvíc potřeba," prohlásil Lundqvist, jeden ze tří finalistů na zisk Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře sezony. "Je skvělé, když můžu pomoct k vítězství a být tím jazýčkem na vahách, který rozhoduje zápas."

Bezbrankový stav vydržel až do první minuty třetí třetiny, v níž se po 53 sekundách prosadil dělovou střelou od modré čáry obránce Dan Girardi. Osm minut před závěrečnou sirénou zvýšil v přesilovce na 2:0 Chris Kreider, třetí gól vstřelil v 59. minutě do prázdné branky při power play New Jersey Arťom Anisimov.

Devils ví, že musí zlepšit střelbu

Zatímco v úvodních čtyřicet minutách byli Devils lepší, vedoucí gól všechno zvrátil a v třetí třetině dominovali na ledě Rangers. Hosté se v poslední dvacetiminutovce dostali jen ke čtyřem střelám na branku. "První dvě třetiny nebyly z našeho pohledu úplně nejlepší," uvedl Girardi.

Výsledek semifinále play off NHL

Východní konference - 1. zápas

New York Rangers - New Jersey 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 41. Girardi, 53. Kreider, 59. Anisimov. Střely na branku: 28:21. Diváci: 18.200. Stav série: 1:0.

"O přestávce jsme si řekli, že musíme přidat na důrazu, více bojovat a hrát svou hru. A najednou to šlo," řekl střelec vítězného gólu. Klíčem k úspěchu byl výkon Lundqvista a defenzivní práce celého týmu Rangers, kteří zblokovali 26 střel.

"Devils měli několik dobrých šancí, které Hank zneškodnil skvělými zákroky. Ve třetí třetině už nebyl v takovém zápřahu, ale pořád se pečlivě soustředil na každou střelu, a proto jsme vyhráli," pochválil Lundqvista další obránce Marc Staal.

"Na ledě se neodehrávalo nic, na co bychom nebyli připraveni," řekl o obětavé práci obrany Rangers útočník New Jersey Parise. "Ve střelbě se prostě musíme zlepšit. Je třeba, abychom puk dostali až před branku a tam se pokusili dorážet."

Další úkol Devils zní dostat puk až za záda Lundqvista, jenž s průměrem 1,57 obdrženého gólu na zápas vede hodnocení brankářů v play off. "Vychytal nám to. Předvedl jedinečný výkon. Od začátku sezony víme, co v něm máme a že se na něho můžeme spolehnout," řekl útočník Brian Boyle.

Autor: