130 let

Václav Sýkora udílí pokyny svým svěřencům. | foto: ČTK

Výměna trenérů: Lva povede Sýkora, na Spartu se vrací Jandač

Sport
  •   9:30
PRAHA - Novým trenérem hokejistů Lva Praha v Kontinentální lize se stal Václav Sýkora, který doposud vedl Spartu. Extraligový klub, který stejně jako nováčka KHL vlastní Sportovní holding Praha, bude místo něj trénovat Josef Jandač. Kouč, který Spartu vedl v minulé sezoně, přitom na konci října předčasně skončil na střídačce Lva.

"Hledali jsme dobrého trenéra pro tým Lva, který by měl zkušenosti s vedením mužstva v KHL. Pan Sýkora tohle splňuje. Přál si, aby za něj byla ve Spartě kvalitní náhrada, jen pod touto podmínkou by z týmu odešel. A pan Jandač tou kvalitní náhradou je," uvedl sportovní manažer holdingu Normunds Sejejs k netradiční rošádě.

Asistenti se u obou týmů nemění; Jandač bude spolupracovat s Janem Votrubou, Sýkora s Kalousem a Karamnovem.

Jandač byl od týmu Lva odvolán ve čtvrtek 27. října po sérii sedmi porážek, mužstvo poté vedli dosavadní asistenti Jiří Kalous a Vitalij Karamnov. Pod jejich taktovkou získal Lev z domácích zápasů proti Novokuzněcku, Chabarovsku, Novosibirsku a Slovanu Bratislava čtyři body.

ČTĚTE TAKÉ:

Sýkora převzal Spartu 3. října, kdy nahradil odvolaného Richarda Žemličku. Následně sice zastavil sérii devíti porážek, i na začátku extraligové přestávky jsou ale Pražané poslední. Podařilo se jim ale vyhrát poslední čtyři domácí zápasy.

Lev měl zájem například i o Vladimíra Růžičku, který ale zůstal ve Slavii. Volba padla na Sýkoru, který už v KHL působil v Petrohradu. Od sezony 2010/11 byl nejdříve asistentem Ivana Zanatty, od října do konce ročníku pak vedl ambiciózní klub jako hlavní kouč.

"Nabídli jsme práci u Lva panu Sýkorovi, on pár dnů přemýšlel a dal souhlas, když bude mít někoho místo sebe na Spartě, kdo by ji mohl zvednout. Všichni jsme se dohodli a udělali jsme v rámci holdingu změnu trenérů," doplnil Sejejs, který má zároveň na starosti i sportovní úsek ve Spartě.

V extralize v minulých dnech sáhli ke změnám na trenérském postu v Liberci a Karlových Varech. Liberec odvolal Mariana Jelínka a spekulovalo se, že by jej mohli nahradit Jandač či Kalous, kteří ale nyní mají o další budoucnosti už jasno. V Karlových Varech skončil Vladimír Kýhos a mezi kandidáty na jeho nahrazení je údajně i Žemlička.

Sparta tak už sáhla k trenérské výměně podruhé v sezoně a pokusí se zvednout pod koučem, který ji v minulé sezoně dovedl k prvenství v základní části. "Pan Jandač převezme Spartu na tuto i na další sezonu. Vážíme si jeho práce, dobře zná českou extraligu, Spartu a její hráče. Jsme přesvědčení, že udělá se Spartou dobrou práci," doplnil Sejejs.

Vzájemné přestupy hráčů jsou prý obtížné

Kluby mezi sebou spolupracují, ale hráčské výpomoci mezi nimi brání legislativa. "Zatím je to těžké, protože regule KHL a české extraligy nemají dost společného a těžko se to dělá. Chtěli bychom o nějaké hráče posílit Spartu i možná nějaké poslat ze Lva, aby se rozehráli, ale je to strašně těžké papírově," uvedl Sejejs.

Možnost hráčských přesunů mezi kluby bude probírat s nově jmenovanými trenéry. "Nějaká možná výměna může být," naznačil Sejejs. Ve Spartě jsou ze Lva na hostování zatím bek Tomáš Mojžíš a útočník Tomáš Rachůnek. "Na Spartě i ve Lvu máme dva zkušené trenéry a budeme dávat jedno i druhé mužstvo dohromady. Co si oni sami dohodnou, pak budeme řešit papírově," dodal Sejejs.

Jisté je, že kádr Sparty opouští útočník Lukáš Vantuch, který se vrací z hostování do Liberce. Naopak v pražském klubu bude pokračovat do konce sezony obránce Petr Hořava z prvoligového Ústí nad Labem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz