Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Machovský dovolenou rušit nemusel. A reprezentaci vzal okamžitě

Sport

  12:30
Neplánovat může být někdy výhodné. Třeba proto, že člověk najednou nemusí stornovat dovolenou, když se mu splní sen. „Žádná totiž nebyla - od konce sezony jsem stihl jet jen na dva dny domů, do Opavy. A pak jsem se už vracel,“ říká hokejový gólman Matěj Machovský. A to gólman reprezentační: opora Plzně je náhle členem národního týmu s reálnou nadějí na účast na MS v Moskvě.

Plzeňský gólman Machovský nyní smutnit rozhodně nemusí. foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vše je jinak jen tři dny poté, co se reprezentační kouč Vladimír Vůjtek nejprve trochu podřekl, ale pak odkryl plány: „Na šampionát pojedou tři gólmani, co máme.“

To tehdy byli Pavel Francouz, Dominik Furch a Jakub Kovář. Jenže trenér míní - a život mění. Kovář, nejstarší z tria z KHL, tým opustil z rodinných důvodů, jeho manželka by měla rodit v průběhu turnaje.

„Trenér mi v neděli zavolal s tím, že se Kovy omluvil a jestli můžu přijet. Řekl jsem mu, že tohle se neodmítá,“ líčil Machovský.

Bylo by nefér tvrdit, že na něj místo jen zbylo - na to má za sebou příliš dobrou sezonu, Plzeň dotáhl v extralize až k bronzu. Ale také je pravda, že ti, kdo stáli v seznamu nad ním, odpadali.

„Byl tím, kdo chytal nejdéle, proto jsme se tak rozhodli,“ uvedl Vůjtek. „Měli jsme v úvaze i Sedláčka, ale strašně dlouho nestál v brance, tak jsme od toho upustili.“

Jakub Sedláček z Rigy nebyl v permanenci. Jakub Štěpánek z Bernu se omluvil kvůli zdraví. Totéž před ním oznámil Ondřej Pavelec z Winnipegu. Kovář má rodinné důvody.

Ruská mise se tak otevírá pro dvaadvacetiletého muže s iniciálami MM. „Probrali jsme i možnost, že bych jel jako třetí gólman. Určitě se bude čekat, jestli někdo přijede z Ameriky. Ale pokud se tak nestane, je dost možné, že bych se na šampionát podíval,“ těší se Machovský.

V NHL stále z play-off mohou vypadnout Mrázek a Neuvirth, jenže... „Definitivu, že nepojedou, nám nikdo nedal. Ale jsou indicie, že mají určité problémy,“ uvedl Vůjtek.

A tak Machovský místo zařizování dovolené může zažít vrchol kariéry. „Klubový úspěch je fajn, ale reprezentace je další level, kam bychom se všichni chtěli z klubů dostat,“ říká. „Přes týden jsem nebyl na ledě, první trénink bude těžký. Ale snad se do toho dostanu rychle a podívám se i do branky.“

A také na šampionát? Šanci má.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...