130 let
Pittsburgh a Washington (Malkin o Ovečkin před zahajovacím buly. Po utkání zamířily dresy do aukce a výtěžek z ní putoval na konta pozůstalých po letecké tragédii v Jaroslavli.

Pittsburgh a Washington (Malkin o Ovečkin před zahajovacím buly. Po utkání zamířily dresy do aukce a výtěžek z ní putoval na konta pozůstalých po letecké tragédii v Jaroslavli. | foto: Reuters

Malkin a Ovečkin spojili síly. Pomohou pozůstalým

Sport
  •   10:19
PITTSBURGH/PRAHA - Ve čtvrtečním utkáním mezi Pittsburghem a Washingtonem to na ledě jako obvykle vřelo. Jenže po střetnutí oba týmy spojily své síly. Důvod? Finanční pomoc rodinám pozůstalým po letecké tragédii v Jaroslavli, kde zanikl prakticky celý hokejový klub Lokomotiv. Na palubě zahynuli také tři čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Po prodloužení se z výhry radoval Washington - VÍCE ZDE. Ale důležitější výsledek se dozvíme až za několik týdnů.

Oba týmy měly na dresech logo Lokomotivu Jaroslavl, které po utkání zamířily do aukce a výtěžek z ní poputuje na konta pozůstalých po leteckém neštěstí. Dražba proběhne na oficiálních webových stránkách soutěže NHL.com. Během utkání navíc manželky hráčů prodávaly v útrobách stadionu náramky s nápisem "Láska pro Lokomotiv".

Washington (Ovečkin)
Pittsburgh (Malkin s logem na dresu Lokomotivu Jaroslavl)

Týmy měly na dresech logo Lokomotivu Jaroslavl.

S ušlechtilou myšlenkou přišla hvězda Penguins Jevgenij Malkin. Ruský útočník měl na palubě několik přátel. "Není to jen moje zásluha. Podpořili mě trenér Dan Bylsma a manažer Ray Shero. Díky patří celému Pittsburghu," pravil skromně. "Musíme nějak pomoci. Je to důležité pro nás pro všechny. Vždyť jsme jedna velká hokejová rodina."

"Žéňi (Malkina - pozn. red.) se tragédie hluboce dotkla. Od prvního dne chtěl nějakým způsobem přispět. Vymýšlel způsob, jak by se daly sehnat finance pro rodiny a blízké," popsal Malkinovu snahu Bylsma.

Na ledě jsou "Pens" a "Caps" velcí rivalové. "Ale podobná tragédie nás všechny spojila," líčila žena generálního manažera Tučňáků Karen Shero. "Po něčem takovém začnete přemýšlet, na čem v životě záleží," dodala manželka Craiga Adamse.

Hokejisté v NHL během sezony nalétají nespočet kilometrů. Přirozeně se jim tak do hlavy valí myšlenky, že podobná tragédie se může stát kdekoliv. "Naše rodiny létají každý den. Nezáleží na tom, že se to tentokrát stalo v Rusku. Proto jsme rádi, že můžeme určitým způsobem pomoct," smutnila Mary Beth Bylsma, manželka trenéra.

Na internetu také vznikla webová stránka www.loveforlokomotiv.com, na které lidé mohou přispět rodinám koupením vzpomínkového předmětu.

Autor: Tomáš Vrábel