Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Manažer Košic o společné lize: Příště je na řadě Česko

Sport

  19:20
KOŠICE/PRAHA - Stál u zrodu nápadu, který nadchl hokejovou veřejnost. Nakonec z něj ale nic nebude. Generální manažer košických hokejistů Juraj Bakoš se po boku Slovanu Bratislava marně snažil přesvědčit českou elitu, aby uvažovala o jejich přijetí do extraligy. „Pochopili jsme z vaší strany jasný signál,“ sdělil LN Bakoš.

Hokejová extraliga mohla být obohacená i o slovenské týmy, ty ale návrh téměř jednohlasně zamítly foto: ČTK

Jste z výsledku čtvrtečního hlasování hodně zklamán?
Tak bych to neříkal. Byl jsem připraven i na tohle. Spíš je to škoda.

Na kolik procent jste si dával původně šance, že by tato slovenská vize mohla vyjít?
Měl jsem už pocit, že teď je snaha rozpracovaná zatím nejdále, co kdy byla, po stránce chtění. Ale výsledek 13 proti a 1 zdržený hlasování ukázal, že jsem se mýlil.

Kluby to zdůvodňovaly finanční nejistotou a i z důvodu řešení nového marketingového partnera. Přijal jste to s pochopením?
Chápeme, když mluví o legislativě či hlavním marketingovém partnerovi. Ale to hlasování bylo především o tom, jestli to vůbec chceme a zda do toho jdeme. Nebylo přece o tom, že si máme dělit nějaké finance. Tady šlo spíš o projev dobré vůle a nějaké snahy o oživení.

Nepřijdou Slovákům v tomhle směru české kluby poněkud konzervativní? Že se nerady přiklání ke změnám?
Na to musí přijít sama česká strana, jestli slovo konzervatismus, které jste použil, je oprávněné. Já si to takto nazvat nedovolím... Byl jsem překvapený z pozitivní euforie médií, která psala už den před hlasováním, že dostaneme zelenou. Já myslím, že tu je velký prostor pro marketing i oživení diváckého zájmu.

Jak vlastně na zamítnutí plánu reagovala veřejnost kolem vás?
U nás se vyjadřují různí lidé. Ale vesměs je jim to líto. Češi a Slováci k sobě prostě patří, my v Košicích máme měření s českými týmy rádi.

Dáváte po tom všem téhle myšlence ještě nějakou naději, nebo ji už definitivně zavrhujete?
Signál z české strany byl dost silný. Já to nevylučuji a byl bych rád, kdybychom se k tomu vrátili, ale cítím to tak, že tentokrát by to mělo být v opačném gardu. Kdyby česká strana přišla s návrhem, prosím. Čtvrtek je ale ještě hodně čerstvý – nevím, zda by teď měl nějaký ze slovenských klubů sílu do toho jít.

Zeptám se vás teď jako člověka, jenž působí už dlouho ve slovenském hokeji: na jaké úrovni vůbec dnes vaše extraliga je?
To by nejlépe řekli asi čeští trenéři, kteří trénují na Slovensku. Jedna věc je ale jistá: máme velmi kvalitní zápasy jako v Česku a máme mizerné zápasy stejně jako v Česku.

Když jste se ale neúspěšně angažovali do lepší soutěže, pak by se mohlo zdát, že odteď v té vaší můžete být demotivováni.
To ne, protože my z verdiktu nejsme nijak frustrovaní. Ale můžeme udělat jednu věc: semknout se a zvýšit úroveň naší ligy ať už snížením počtu týmů, či jinými kroky. Třeba pak budeme i lepším partnerem pro případnou společnou soutěž.

A co je nejdůležitější pro vás, aby se vám to povedlo?
Nechci vám hned říkat, co mám v hlavě. Ani nechci, aby z nás byla cítit zášť. Protože tak to určitě není.