130 let
Jan Marek.

Jan Marek. | foto: ČTK

Marek je s reprezentací, ale ještě myslí na finále KHL

Sport
  •   15:24
BRNO - Po hektických posledních dnech se v úterý zapojil dopoledne v Brně do přípravy české reprezentace i jednatřicetiletý útočník Atlantu Mytišči Jan Marek. Ještě v sobotu hrál finále Gagarinova poháru v KHL, kde jeho tým prohrál s Ufou 1:4 na zápasy. Necelé dva dny měl pak na to, aby se v Moskvě sbalil a v pondělí navečer přiletěl do Prahy.

Už v šest hodin ráno český hokejista sedl do auta a uháněl do Brna, aby stihl dopolední trénink. "Moc času na odpočinek nebylo. Ale je to někdy lepší, než když člověk pět dnů nic nedělá," uvedl s úsměvem po tréninku Marek.

Ve finálové sérii KHL byl vyhlášen nejlepším útočníkem. "Úspěch mi dodal sebevědomí. Cítím se dobře. Pochopitelně jsem spokojený, že jsem dosáhl takového ocenění. V play off se mi dařilo a doufám, že dobré výkony přenesu do reprezentace," prohlásil Marek. Svůj záměr by rád splnil. "Ovšem v případě, že budu hrát jako na Švédských hrách, tak si budu místo mistrovství světa chystat kola na vyjížďky," dodal.

Na první dva zápasy finálové série v Ufě vzpomínal Marek s pocitem křivdy. "To, co předváděli rozhodčí v těchto dvou utkáních, jsem ještě nezažil. Byla to ostuda KHL. Podávaly se protesty, všichni viděli, co se stalo. Případ byl hodně medializovaný. Ale tyto dva zápasy nám už nikdo nevrátil," ohlédl se za boji o ruský titul.

Ve třetím duelu už bylo Mytišči podle něj zakřiknuté. Probralo se ještě ve čtvrtém zápase, který vyhrálo, jenže pohár už si Ufa vzít nenechala. "Vyhráli jsme ve finále jen jednou, byli jsme však důstojným soupeřem," rekapituloval Marek a byl rád, že koncem ledna zamířil z CSKA Moskva do svého současného působiště, kde se herně výrazně zvedl.

"V CSKA jsem byl hokejem zklamaný. Na mužstvu bylo cítit, že se už dopředu cítí poražené. Těch dobrých výsledků jsme moc neuhráli. Během chvíle jsme dostali branku a sebevědomí se sesypalo jako domeček z karet. V Mytišči to bylo úplně jiné. Našel jsem tam kvalitní podmínky a jsem rád, že se mi podařilo důvěru splatit dobrými výkony," pochvaloval si závěr sezony.

Po jejím skončení nyní Marek řeší svou další budoucnost. Má dvě možnosti: buď zůstat v Rusku, nebo přestoupit do Sparty. "Sám pořádně nevím, jak se mám rozhodnout. Poslouchám sebe, rodinu, kamarády. Hodně hlasů mi radí zůstat v produktivních věku v Rusku. Rozhodneme se společně s manželkou," dodal jednatřicetiletý hokejista.

Martínek je fit, po deseti letech se těší na MS

Jméno obránce Radka Martínka se každoročně skloňuje před mistrovstvím světa v souvislosti s jeho možným startem, bek zámořského celku New York Islanders však většinou ze zdravotních důvodů nakonec vypadl ze hry. Letos je ale fit a věří, že se na šampionátu na Slovensku představí. Po deseti letech tak bude mít šanci navázat na největší úspěchy své kariéry, v roce 2000 i 2001 se totiž stal mistrem světa.  "Rok 2001 je tak daleko, že už na to nemyslím," řekl Martínek v Brně. Po řadě omluvenek byl ale rád, že bude mít opět šanci obléknout dres národního týmu. V minulosti mu stopku vystavily problémy s kolenem, kotníkem i se zuby. "Hlavně koleno byl problém. I letos ze začátku zlobilo, furt jsem s tím hrál a otékalo to. Vytahovali mi vodu, nakonec zjistili, že mi tam chybí chrupavka. Tak mi tam stříkli nějaký gel a od té doby mám klid," uvedl čtyřiatřicetiletý defenzivní bek. Martínek debutoval v národním týmu již v roce 1996 pod vedením trenéra Luďka Bukače, naposledy ale reprezentoval v prosince 2004 v Moskvě. "Uvidíme, jaké to bude teď. Dost se toho změnilo, hlavně spoluhráči. Jsou mladší," pousmál se rodák z Havlíčkova Brodu, jenž ze současného kádru znal jen hráče, kteří prošli NHL. "A Romana Červenku s Petrem Vampolou," přiznal.

Autor: ČTK