Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Martin Erat podpořil dvěma góly výhru Nashvillu v New Jersey

Sport

  10:46
NEW YORK - Český útočník Martin Erat se v pátečním utkání NHL zasloužil dvěma góly v přesilových hrách o vítězství Nashvillu 3:1 v New Jersey. Třebíčský rodák zvýšil vedení Predators z 1:0 na 3:0 a nasměroval tým k páté výhře v řadě. Byl za to vyhlášen první hvězdou zápasu.

Erat střílí gól. foto: Reuters

Erat se nejdříve prosadil střelou zápěstím z pravého kruhu pro vhazování nad rameno Martina Brodeura, další zásah si připsal po šikovné teči. "Když dáme tři góly, víme, že máme slušnou šanci vyhrát," poznamenal český hokejista, že za posledními úspěchy týmu stojí kvalitní defenziva. Obrana Nashvillu limitovala New Jersey na šestnáct střel a v posledních pěti utkáních inkasoval brankář Anders Lindbäck jen pět gólů.

Rok 2010 v obrazech

"Základem je vždy obrana, v níž jeden druhému pomáháme. A čekáme na chyby soupeře, které se snažíme proměnit," vysvětlil Erat, druhý nejproduktivnější hráč i druhý nejlepší střelec v klubové historii Predators.

V úvodu sezony vynechal kvůli potížím se zády sedm zápasů a po návratu se rozjížděl velmi pomalu, když během října a listopadu nasbíral v 16 duelech šest kanadských bodů za dvě branky a čtyři asistence. V tomto měsíci už ale jeho produktivita stoupá a statistiky rozšířil o tři trefy a sedm přihrávek v osmi utkáních.

Už se cyhtil, tvrdí trenér Nashvillu o Eratovi
"Už se chytil. Tlačí se před bránu, střílí, dobře bruslí. Dělá dobře všechny ty věci, které ho zdobí a je za to odměňován," řekl na adresu českého útočníka trenér Nashvillu Barry Trotz, jenž si pochvaloval i celkový výkon svých svěřenců. "Od úvodního vhazování jsme je nepustili do tlaku. Měli jsme puk častěji na hokejkách a drželi ho z dosahu jejich útočníků. Dobře jsme je napadali a výborné byly i naše speciální formace," dodal.

Český brankář Tomáš Vokoun napravil svá zaváhání z minulého zápasu, v němž i kvůli jeho chybám ztratila Florida tříbrankový náskok a prohrála s Carolinou. Čtyřiatřicetiletý gólman tentokrát patřil proti Buffalu k nejlepším hráčům utkání, zastavil 41 ze 43 střel a dovedl Floridu k výhře 6:2. Panthers o jasném vítězství rozhodli čtyřmi góly v první třetině, gól a asistenci si v utkání připsal i Michael Frolík.

Tomáš Vokoun.

I přes povedený nástup ale hráče Floridy hlodalo vědomí, že v předchozím utkání vedli nad Carolinou po úvodní části 3:0 a nakonec nezískali ani bod.

"Samozřejmě jsem na to myslel. Jsem si jistý, že to měl každý z nás v hlavě. Dnešní utkání je dobrá známka toho, že se konečně začínáme poučovat z chyb. V této soutěži se nesmíte nechat ovlivnit průběžným stavem. Ať už prohráváte nebo vyhráváte, pořád musíme dodržovat taktiku a makat celých šedesát minut na sto procent," podotkl útočník Floridy Stephen Weiss.

Naopak na straně Buffala zavládlo rozčarování. "Přizpůsobili jsme se jejich hernímu plánu a po otřesné první třetině už to byla nuda. Nevěnovali jsme vůbec pozornost maličkostem. Bylo to od nás ubohé," konstatoval brankář Ryan Miller, který po čtyřech gólech střídal. "Nemůžeme hrát ve vlastním pásmu tak naivně a věřit, že můžeme být v utkání úspěšní. Někteří hráči i málo bruslili, nevložili jsme do hry úsilí jaké obyčejně máme, a to se projevilo," dodal trenér Sabres Lindy Ruff.

Fleischmann přihrál na rozhodující gól
Hokejisté Colorada opět prokázali, že umí otáčet utkání. Bez ohledu na to, kolik času jim zbývá. V souboji s Ottawou srovnali čtyřikrát jednogólový náskok soupeře, naposledy v 57. minutě, a v prodloužení rozhodl o výhře Avalanche 6:5 útočník Matt Duchene po přihrávce Tomáše Fleischmanna.

"Dostal jsem od Flashe (Fleischmann) výbornou přihrávku do jízdy. Puk se mi celou dobu kutálel, proto jsem se rozhodl ke střele. Mým cílem bylo pouze trefit bránu a puk malinko zvednout. A povedlo se," radoval se Duchene, autor dvou gólů, který se poprvé v kariéře trefil v prodloužení.

Ottawu dostal jednou do vedení i Milan Michálek, který vytěžil z výborné práce Ryana Shannona, jenž na sebe navázal pozornost bránících hráčů včetně brankáře Craiga Andersona a následně přihrál od zadního mantinelu českému útočníkovi. Na Michálka už jen zívala prázdná branka a sedmým gólem v sezoně upravil na 2:1. V dresu Colorada opět nenastoupil kvůli potížím s třísly Milan Hejduk.

Ve zbývajícím utkání pátečního programu porazilo Chicago na svém ledě Detroit 4:1. Dvě branky obhájců titulu vstřelil slovenský útočník Tomáš Kopecký.

NHL:

New Jersey - Nashville 1:3 (0:1, 0:1, 1:1) Branky: 48. Tedenby - 25. a 45. Erat, 20. Sullivan. Střely na branku: 16:20. Diváci: 14.137.

Florida - Buffalo 6:2 (4:0, 1:1, 1:1) Branky: 9. a 15. Reasoner, 2. McCabe, 17. Booth (Frolík), 39. Frolík, 41. Weiss - 40. D. Roy, 42. Connolly. Střely na branku: 26:43. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celé utkání, inkasoval dvě branky ze 43 střel a úspěšnost zásahů měl 95,35 procenta. Diváci: 16.894.

Chicago - Detroit 4:1 (2:1, 1:0, 1:0) Branky: 32. a 59. Kopecký, 2. Sharp, 5. Bickell - 5. Eaves. Střely na branku: 31:30. Diváci: 21.904.

Colorado - Ottawa 6:5 v prodl. (1:2, 2:1, 2:2 - 1:0) Branky: 37. a 63. Duchene (na druhou Fleischmann), 4. Galiardi, 31. McLeod, 43. Porter, 57. O'Reilly - 3. Karlsson, 8. M. Michálek, 32. Carkner, 45. Spezza, 52. Alfredsson. Střely na branku: 25:29. Diváci: 15.113.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!