Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Martin Procházka před čtvrtfinále: Do zápasu dáme všechno

Sport

  6:00
Malmö (Od našeho zpravodaje) - Česká hokejová dvacítka se ve švédském Malmö pečlivě chystá na čtvrteční klíčové čtvrtfinále s Finskem (14:30). I přes nabitý program ale nezapomněla přivítat Nový rok.

Martin Procházka při zápase s Kanadou. foto: Reuters

"Sice trávíme tyto svátky od vlastní rodiny, ale bereme to tak, že jsme tu taková nová hokejová rodina," říká devatenáctiletý útočník pražské Sparty Martin Procházka. Ten se v rozhodujícím zápase se Slovenskem zasloužil o gól a dvě asistence. Díky tomu byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. 

Jak se připravujete na čtvrteční čtvrtfinále s Finskem?
Připravujeme se tak jako na každý jiný zápas. Je to sice čtvrtfinále, ale budeme se snažit jednoznačně zvítězit. Do zápasu dáme všechno.

Na co si budete muset dát pozor? V čem je Finsko silný soupeř?
Finsko má svoji kvalitu. Je silné především v bruslení, má efektivní zakončení, jsou sehraní a dodržují taktiku, kterou jim trenéři určili. Myslím si, že to bude hodně těžké utkání.

Koho jste si pro čtvrtfinále přáli? Finsko, Švédko, Rusko nebo Švýcarsko?
Podle mě je právě Finsko asi nejpřijatelnější soupeř. Vždy jsme s nimi hráli vyrovnané zápasy, které končily často o gól. Doufám, že je tentokrát porazíme.

Jaký je program týmu před zápasem?
Ve středu kolem oběda jsme měli trénink, abychom si trochu vyzkoušeli novou halu a prostředí. Odpoledne máme volný program. Trenéři nám to ještě upřesní, ale asi bude nějaká porada.

Bude se český tým radovat i tentokrát?

Vůbec poprvé jste trénovali ve větší hale v Malmö. Bylo to znát?Určitě. Je to tady úplně jiné prostředí. Myslím si, že nám to ale bude vyhovovat. Doufám, že přijde hodně lidí. Hraje se před nimi lépe a jsme více namotivováni. Požene nás to dopředu. 

Vánoce a Silvestr jste strávili daleko od rodiny. Je to pro vás těžké?
Sice trávíme tyto svátky mimo domov, ale bereme to tak, že jsme tu taková nová hokejová rodina. Je to pro mě trochu změna oproti předchozím rokům, ale není to nic hrozného. Dá se to vydržet.

Jak jste slavili Štědrý den?
Naši kustodi nám připravili tradiční bramborový salát a řízky. Kapr bohužel být nemohl.  Po večeři jsme měli přípitek, dostali jsme dárky a podívali se na český film. S kluky jsme si vybrali pohádku S čerty nejsou žerty.

A co Silvestr? Byli jste se podívat ve městě?
Nebyli. Měli jsme zákaz vycházení z hotelu, a to z toho důvodu, aby nás nějací blázni venku neodstřelili petardami. Abychom se nezranili. O půlnoci jsme se sešli ve společenské místnosti a popřáli si šťastný nový rok.

Jste tu sám nebo vás přijel povzbudit někdo z rodiny?
Nikdo z rodiny nepřijel. Povzbuzují mě na dálku přes internet.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!