Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Měl by se stydět, kritizují trápícího se Ovečkina

Sport

  17:37
WASHINGTON/PRAHA - Snáší se na něho obrovská vlna kritika. Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin se trápí. Do ruského hokejisty se opírají především zámořští komentátoři.

Ovečkin narazil do branky. foto: Reuters

Ovečkin býval velkou hvězdou, která dokázala co zápas udivovat nadpozemskou energií, tahem na branku a střeleckými schopnostmi. Jenže to už je pravěk, sedmadvacetiletý Rus několikátou sezonu za sebou tápe. A s ním celý Washington.

Tým, který ještě nedávno bažil po Stanley Cupu, dnes patří k nejhorším v NHL. Hlavní úlohu v tomto dramatu třímá Ovečkin: kdysi býval synonymem vzestupu, nyní se dá úplně stejně přiřadit k jeho pádu.

"Už dávno to není ten Ovie, na kterého jsme byli zvyklí," řekl například Jeremy Roenick, bývalý útočník a dnes televizní spolukomentátor. A přidávají se další, kterým vadí nejenom slabší produktivita (v bodování NHL je až na 55. místě).

Mike Milbury, komentátor stanice NBC Sports, upozornil: "Ovečkin si v zápase s Philadelphií bohorovně odjížděl na střídačku v momentu, kdy se soupeř dostával do rychlého protiútoku. A nakonec z něho padl gól. Měl by se stydět."

Ovečkinova čísla v letošní sezoně
zápasygólyasistencebody+/-
2591120-7
157. v NHL40. v NHL85. v NHL55. v NHL682. v NHL

Byla to ostrá slova, která v zámoří vzbudila velkou pozornost. "Alex je pod velkým tlakem, ale tihle kritikové nevidí, že má v zápase spoustu střel, udělá deset hitů a že pracuje pro mužstvo. Zaměřit se na chyby je jednoduché," brání svého svěřence kouč Adam Oates.

Jenže negativ je poslední dobou víc než pozitiv. V duelu s New York Rangers se Ovečkin nechal zbytečně vyloučit a soupeř vstřelil gól, kterým definitivně rozhodl o vítězství, naposledy doma s Carolinou dokonce nevyslal na branku jedinou střelu. Smutný fakt u borce, jenž v tomto ohledu patřil k nejlepším.

A nebyla to výjimka, z Ovečkina už dávno nejde strach, není v něm ten dřívější zápal. Však i veterán Jágr má na kontě víc gólů, ačkoli hraje v defenzivně laděném Dallasu.

"Musím se zlepšit, musím proměňovat šance," opakuje po každém zápase jako mantru. Jenže realita je někde jinde.

Trenér Oates se ho logicky zastává. "Podle mě hraje v poslední době poměrně dobře. Má řadu světlých momentů," říká. Ovšem je to spíše diplomacie, nikdo nemůže čekat, že by Oates svou hvězdu potopil. I když... Po jedné z porážek se neudržel ani on a připustil: "Jistě, nezahrál dobře. Jako všichni ostatní."

Mezi fanoušky se už spekuluje, jestli se Washington své ikony nebude chtít zbavit. Kdo by taky chtěl platit ročně 9 milionů hráči, který nijak nevyčnívá. Otázkou však zůstává, jestli se najde zájemce, jenž by tolik riskoval.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...