130 let
Martin Straka.

Martin Straka. | foto: ČTK

Měli rozhodnout, ale neučinili tak. Boleslav a Plzeň opět v rukou Šulce

Sport
  •   9:01aktualizováno  10:38
PRAHA - Úterní schůzka Odvolací komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje rozhodnutí o odvolání Mladé Boleslavi a Plzně v případu bodových odpočtů v extralize nepřinesla. Podle předsedy komise Mojmíra Šatavy nedošlo k naplnění všech bodů odvolacího řádu potřebných k tomu, aby komise rozhodovala.

Šatava uvedl, že kluby se měly nejdříve odvolat k řediteli extraligy Stanislavu Šulcovi. Až poté, co by Šulc jejich námitky zamítl, by mohla kauzu řešit odvolací komise. Případ se nyní vrací k oběma potrestaným klubům a Šulcovi.

"Naše komise si je vědoma velikosti celé té kauzy a chceme, abychom z toho i my jako komise vyšli s čistým štítem. K tomu je třeba, aby byly procesně naplněny všechny odstavce odvolacího řádu, k čemuž ale nedošlo," řekl Šatava.

Rok 2010 v obrazech

"Pan Šulc uvedl, že v mezích, které má k dispozici, postupoval podle řádů Českého svazu ledního hokeje a vyčerpal všechny možnosti. Abychom však rozhodovali nyní my, měl by podle řádů odvolání klubů odmítnout a vrátit jim ho zpátky," uvedl Šatava. Až dosud přitom všichni aktéři tvrdili, že po verdiktu ředitele soutěže se kluby mohou odvolat pouze k Šatavově komisi.

Výsledek jednání dala pětičlenná komise ve složení Šatava, Martin Urban, Vladimír Šubrt, Zdeněk Haber a Bohumil Kožela vědět v úterý večer Šulcovi i klubům. "V tuto chvíli je pro nás kauza procesně nepříslušná. Pokud se ale tento zmíněný krok naplní, pak budeme muset samozřejmě rozhodnout. Nechci však předjímat či spekulovat, co bude dál," dodal Šatava.

Plzeňský klub je překvapen

V Plzni zavládlo zklamání a rozčarování, že kauza stále nespěje ke konečnému rozřešení. "K tomu se snad ani nedá nic říct. Marně přemýšlím nad tím, co na tom tedy tři týdny studovali. Tohle přece museli vědět po půl hodině, že měl Šulc odvolání odmítnout," podivoval se ředitel a jednatel plzeňského klubu Jaromír Zavoral.

Stanislav Šulc.

Krok odvolací komise podle něj vypadá jako snaha zahrát celý případ do ztracena. "Já jsem normální člověk a tomu odůvodnění přesně nerozumím, takže to dostanou na stůl opět právníci. Ale já sám jsem čekal, že se prostě už vyřeší, zda bylo rozhodnutí o odpočtech bodů správné, nebo ne," dodal Zavoral.

Představitel západočeského klubu netuší, co bude dál. "Je to patová situace. My se ke komisi odvolat nemůžeme a Šulc jestli řekne, že už neví, co by měl udělat víc a nebude nic víc chtít udělat, tak nic neudělá," řekl Zavoral. Také v Mladé Boleslavi opět povolávají na pomoc právníky. Verdikt komise proto komentovat nechtějí. "My jsme rozhodnutí komise předali právníkům.

Oficiální stanovisko klubu bude tedy vydáno teprve až ve spolupráci s nimi. Více bych k tomu nyní nechtěl říkat," uvedl ředitel klubu Václav Hořejší. Rozhodnutí komise nechce zatím komentovat ani ředitel soutěže Šulc. "Nemám, co komentovat. Rozhodnutí nemám," napsal Šulc. Podle všeho ještě dnes nebyl v kanceláři.

Kvůli administrativním nesrovnalostem přišly za neoprávněné starty hráčů o body tři kluby. Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 bodů, Plzeň ztratila 19 a Kladno šest bodů. Zatímco vedení Kladna trest přijalo, Mladá Boleslav i Plzeň se s ním nechtějí smířit a sáhly k odvolání. Oba kluby zároveň připustily možnost hájit se v případě neúspěchu soudní cestou.

Autor: ČTK