Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Michálek: To, co na šampionátu předvádějí Švýcaři, je úžasné

Sport

  12:39
STOCKHOLM (Od našeho zpravodaje) - Odvrátili blamáž a už jim roste sebevědomí. Čeští hokejisté nakonec postoupili na mistrovství světa do čtvrtfinále, kde narazí na překvapení turnaje - Švýcary. A vyhlíží zlaté medaile. "To je náš cíl," říká obránce Zbyněk Michálek.

Česká republika - Dánsko. Český obránce Zbyněk Michálek (vlevo) se raduje z gólu. Vpravo český útočník Jiří Novotný foto: ČTK

Nebyl duel s Nory snazší, než jste původně čekali?
My jsme si to udělali snazší svou hrou. Nastoupili jsme na ně od první minuty, dali rychlé góly a oni odpadli. Norové už pak neměli o co hrát a šlo jen o to, aby se nikdo nezranil. Myslím, že do čtvrtfinále můžeme jít se sebevědomím. Když budeme hrát stejný hokej, můžeme myslet na úspěch.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 2:0
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 1:2
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 5:2
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 2:1sn
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 2:4
  • NE 12.5. Kanada - ČR 2:1
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 7:0
  • ČT 16.5. Švýcarsko - ČR 14:45

Berete Švýcary jako přijatelného soupeře?
Před turnajem jsem doufal, že na ně narazíme. Akorát jsem si myslel, že my budeme první a oni čtvrtí. Švýcaři sice nemají takové renomé, ale hrajou tady výborný hokej. To, co tady zatím předvádějí, je úžasné. Porazili Kanadu, Švédy i nás a zůstávají jediným neporaženým týmem na turnaji.

Zůstáváte tedy pevně na zemi?
Určitě to nebude nic lehkého, oni půjdou do zápasu s tím, že nemají co ztratit. Myslím, že bude jenom na nás, abychom ukázali, že jsme lepší tým. Pokud budeme hrát svou hru, tak si myslím, že ten lepší tým jsme.

Dá se říct, že turnaj začíná teprve teď?
Tak to taky bereme, že turnaj začíná až teď. Všechno je smazané, všichni začínají od nuly. Co bylo, se zapomene a koukáme před sebe. Náš velký cíl je vyhrát zlato, kvůli tomu tady jsme. Tým máme dobrý, zvedáme se a uděláme pro to všechno.

Pomůže vám psychicky, že jste si zápas s Norskem užili?
Určitě. Po první třetině jsme si říkali, že je to snad poprvé, kdy jsme přišli do šatny, byli v klidu a nenervovali se. Z tohoto pohledu to byl pohodový zápas, který nám dodá sebevědomí do dalšího průběhu turnaje.

Jste silnější i díky tomu, že jste si sáhlo na dno?
Myslím, že jo. Pokaždé, když přijde kritika na tým, kluky to spojí. Chceme vyhrát jeden pro druhého, protože máme výbornou partu a užíváme si plno srandy. A to i přes to, co se píše a říká. Už jenom kvůli tomu chceme všem ukázat, že neměli pravdu.

Navíc máte v týmu Plekance se Židlickým.
Jsou to dva ohromně zkušení hráči, od první minuty bylo vidět, že týmu dodali klid, který předtím trošku chyběl. Myslím, že se ještě budou zlepšovat stejně jako celý tým. Židla třeba nebyl dva týdny na ledě, a stejně to na něm nebylo poznat. To samé Pleky. Vletěl na led, nemusel si na nic zvykat a hned dominoval. Určitě jsme s nimi silnější.

Autor: