Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Michálek vystřelil 28. gól. Židlický debutoval

Sport

  9:31
OTTAWA - Hokejový útočník Milan Michálek pomohl v nedělním utkání NHL jedním gólem k výhře Ottawy nad New Yorkem Islanders 5:2. Český kanonýr tak skóroval popáté z posledních sedmi zápasů, z nichž Senators pětkrát vyhráli.

Ottawa Senators (Milan Michálek) foto: ČTK

Michálek se prosadil v 33. minutě, kdy svou 28. trefou v sezoně vyrovnal na 1:1. Sedmadvacetiletý rodák z Jindřichova Hradce si v přesilové hře našel prostor před brankou, bruslí zpracoval přihrávku od obránce Erika Karlssona a bekhendem prostřelil brankáře Jevgenije Nabokova.

Karlsson o čtyři minuty později přihrál na další gól Jasonu Spezzovi a potvrdil pozici nejproduktivnějšího obránce ligy. Švédský jednadvacetiletý mladík zaznamenal v 63 zápasech 65 bodů a patří mu sedmé místo v kanadském bodování NHL, zároveň vytvořil nový klubový rekord v počtu bodů získaných obráncem.

Osmadvaceti zákroky přispěl k výhře Ottawy Karlssonův krajan Robin Lehner, který dostal v brance příležitost místo Craiga Andersona, jenž si doma poranil ruku. Lehner, který byl povolán z farmy v Binghamtonu, si připsal teprve druhý start v sezoně a v NHL chytal poprvé od 30. října.

"Cítil jsem se dobře, spoluhráči mi hodně pomohli. Většinu střel jsem viděl," pochvaloval si Lehner, který přitom poprvé inkasoval už po 49 sekundách zápasu. "Ale nijak mě to nerozhodilo. Byla to akce dva na jednoho, pokusil jsem se rychle přemístit, ale puk mi nějak proklouzl do sítě," konstatoval.

Ottawa se díky výhře bodově dotáhla v tabulce Východní konference na šesté New Jersey Devils, kteří podlehli 3:4 Tampě Bay. Jednu branku Ďáblů dal Petr Sýkora, hrdinou večera byl ale hostující útočník Martin St. Louis, který vstřelil tři góly a na čtvrtý přihrál.

Tampa se tak oklepala ze sobotního debaklu 1:8 s Pittsburghem a poskočila ve Východní konferenci na jedenáctou příčku. Zároveň znovu snížila ztrátu na osmý Winnipeg na šest bodů.

"Říkali jsme si po tom utkání v Pittsburghu, že to přece ještě nevzdáme a pokusíme se zabojovat. Nikdy nevíte, co se může stát, šance na play off pořád žije," uvedl St. Louis, jenž má na kontě 22 gólů a v deváté sezoně za sebou překonal hranici dvaceti branek.

Premiéru v dresu Ďáblů prožil obránce Marek Židlický, který byl v pátek vyměněn z Minnesoty. Židlický odehrál téměř 20 minut a byl na ledě u dvou inkasovaných branek a jednoho vstřeleného gólu v přesilové hře.

Třetí vítězství za sebou vybojoval Pittsburgh, který uspěl v poměru 4:2 proti nejhoršímu týmu ligy Columbusu. Penguins se v utkání trápili a dlouho nemohli překonat Curtise Sanforda. Až v poslední minutě druhé třetiny vyrovnal na 1:1 Jevgenij Malkin a v třetí třetině rozhodli Tučňáci o svém vítězství dalšími třemi góly. Na konečných 2:4 z pohledu Blue Jackets snížil Václav Prospal.

"Říkali jsme si, že musíme zůstat trpěliví a dál se pokoušet střílet na branku. Nakonec se to vyplatilo," uvedl obránce Pittsburghu Kris Letang, jenž v 51. minutě zvýšil v přesilovce na 3:1. Jeho tým vyhrál osmý z posledních deseti zápasů a vyškrábal se už na čtvrté místo Východní konference.

Třetí zůstává díky vedení v divizi Florida, která pokořila 4:2 Montreal. Dvěma góly se o to zasloužil Stephen Weiss, jenž byl před zápasem oceněn za to, že ve čtvrtek překonal rekord v počtu odehraných zápasů v dresu Panterů (614).

Canadiens naopak potvrdili pozici nejhoršího týmu v konferenci, když prohráli počtvrté v řadě a pošesté z posledních sedmi zápasů. "Tahle situace není snadná pro nikoho z nás. Ale jediné, co můžeme dělat, je dál tvrdě pracovat," řekl trenér Montrealu Randy Cunneyworth.

Do elitní osmičky v tabulce Západní konference se vyhoupl Dallas, který porazil 3:2 v prodloužení Vancouver a připsal si čtvrté vítězství v řadě. Stars navíc ztrácejí už jen bod na sedmé San Jose Sharks, kteří prohráli 3:4 s Minnesotou, a jen tři body na šesté Chicago, které podlehlo 1:3 Anaheimu.

Stars přitom prohrávali s Vancouverem po 33 minutách 0:2. Ještě do druhé přestávky však snížil Michael Ryder a v poslední minutě základní hrací doby vyrovnal Mike Ribeiro. O výhře Dallasu pak rozhodl ve čtvrté minutě nastaveného času Loui Eriksson.

Dallas tak porazil Vancouver poprvé po sedmi prohrách ve vzájemných zápasech v řadě. "Víme, že nutně potřebujeme každý bod, a dnes jsme vybojovali hned dva. Je to pro nás ohromně cenné vítězství, které nám zvýší sebevědomí," radoval se Eriksson. "Trvalo to 59 minut, než jsme dali druhý gól, ale byli jsme prostě odměněni za to, že jsme se nevzdali," pochválil tým trenér Glen Gulutzan.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...