130 let
Miroslav Palaščák v rozhovoru pro DVTV.

Miroslav Palaščák v rozhovoru pro DVTV. | foto: DVTVReprofoto

Můj syn by měl dostat od Růžičky odškodné, napsal Palaščák čtenářům

Sport
  •   15:28
PRAHA - Nikomu prý peníze nenabízel, do všeho byl vmanipulován. Miroslav Palaščák, otec jednoho z hokejistů, který odstartoval obří kauzu v českém hokeji, odpovídal v on-line rozhovoru čtenářům serveru Lidovky.cz. Napsal také, že zveřejněním videa chtěl ukázat pravou tvář kouče Růžičky. Podle něj je ale bývalý reprezentační trenér jen vrcholem ledovce.

Čtenáři položili Palaščákovi přes pět desítek dotazů a podnikatel na drtivou většinu z nich stihl odpovědět. 

„Můj cíl byl, aby trenér Růžička odstoupil ještě před domácí mistrovstvím světa. Chci dosáhnout toho, aby bylo se všemi mladými hokejistami jednáno férově,“ odvětil na jednu z otázek.

ON-LINE ROZHOVOR

Odpovědi Miroslava Palaščáka na dotazy čtenářů Lidovky.cz čtěte ZDE.

Palaščák vystoupil v dubnu, pár týdnů před startem hokejového šampionátu, s náhravkou, na níž diskutoval s Vladimírem Růžičkou o částce 500 tisíc za to, že se tehdejší trenér Slavie o jeho syna „postará.“

Kouč se brání. Podle jeho slov nešlo o úplatek, nýbrž o sponzorský dar. Po MS v Praze a Ostravě se však do zkušeného trenéra pustili i další rodiče. Jejich výpovědi byly vysměs shodné: kouč za nimi údajně poslal Jiřího Moučka, zprostředkovatele transakce, a žádal po nich peníze. 

Růžička po těchto svědectvích na post reprezentačního kouče rezignoval. „V té době už to stejně nic neřešilo,“ reagoval Palaščák.

A proč video zveřejnil krátce před startem největší sportovní akce u nás? „A který čas měl být příznivější? Teď o prázdninách? Nebo snad na Štědrý den,“ odpověděl rodič na jeden z dalších dotazů.

Český hokej je podle Palaščáka prolezlý rakovinou a potřebuje léčit. Hráči jsou otroky systému, kteří nemají žádná práva. Syna by do velkoklubu znovu nedal, Růžička by mu měl prý zaplatit odškodné.

Růžička odmítl obvinění: Byl jsem dobře placený, jsem jak v Jiříkově vidění

Podnikatel čelil i několika ostřejším dotazům. Čtenáři zveřejnili statistiky jeho syna Davida a ptali se, proč dal Palaščák trenérovi úplatek, když mladý hokejista neměl na to, aby se prosadil. 

„Neměl? Pouze tři hráči prošli celým výchovným procesem Slavie, jeden z nich byl můj kluk. A pak vám řeknou, že buď složíte peníze, nebo skončí. To byl můj případ. Neměl jsem na výběr.“

Synova reakce na celou kauzu je prý „neutrální.“ Současná situace v českém hokeji je údajně nejhorší za posledních 20 let. „V tomto prostředí se pohybuji opravdu dlouho. Chci situaci změnit, ale sám to nedokážu,“ pravil Palaščák.

Autor: lso