Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mission impossible. Povede se českým mladíkům postoupit do semifinále přes USA?

Sport

  8:00
VANCOUVER/PRAHA - Čeští hokejisté do 20 let chtějí stejně jako loni překvapit postupem přes čtvrtfinále. V něm však budou v noci na zítřek favority hráči USA.

Překvapí čeští hokejisté favority z USA? foto: ČTK/AP

Čeští hokejisté jsou ve čtvrtfinále MS juniorů, Dány porazili 4:0

Zase ti Američani. To si včera museli říkat čeští hokejisté, když se dozvěděli po výhře 4:0 nad Dánskem, že ve čtvrtfinále narazí na neoblíbeného soupeře. 

Vždyť loni s nimi prohráli v zápase o třetí místo 3:9, před třemi lety ve čtvrtfinále dokonce 0:7. 

Že mají Češi pramalou šanci na postup, potvrzují i kurzy sázkových kanceláří. Na výhru Američanů vypsala společnost Tipsport kurz 1,33:1, na případné senzační vítězství Čechů 6,3:1.

Dánský hráč Jeppe Mogensen se snaží odebrat puk Janu Kernovi.

Češi se mohou opřít o velmi dobře chytajícího brněnského gólmana Lukáše Dostála, který je s úspěšností zákroků 96 procent a průměrem jedné obdržené branky na zápas na druhém místě mezi všemi gólmany na šampionátu. 

Jenže útočné trio Nečas, Zadina, Kaut se zatím neprosazuje tak, jak se od něj očekávalo. 

„Když vám to tam nepadá, tak je chemie nabouraná. My potřebujeme, aby se nebáli tvořit s pukem. Dnešní zápas jim může pomoci na cestě dál,“ řekl kouč českého týmu Václav Varaďa po výhře nad Dánskem, na níž se zmíněné trio podílelo dvěma góly.

A právě hráči se zkušeností v týmech NHL vědí, že ve čtvrtfinále musí vzít odpovědnost na sebe. 

„Asi trochu cítíme i důvěru od kluků, že jsme sem přijeli z AHL (nižší zámořská soutěž) a čekají se od nás dobré výsledky. Je ale úplně jedno, jestli budeme mít deset gólů a deset nahrávek. Musíme hrát nahoru i dolů, dobře bránit. Je jedno, kdo skóruje,“ přiznal Martin Kaut, který hraje na farmě Colorada. 

„Každé utkání hrajeme na sto dvacet procent, akorát nás zatím trochu trápila koncovka. Věřím, že výhra kluky nakopne, dali jsme Dánům čtyři góly, což je stejně jako Rusové,“ doplnil jej Dostál, který si proti Dánsku připsal čisté konto a dvacet zákroků.

Švýcar Marco Lehmann padá pod ruského brankáře Danila Tarasova poté, co byl...
Martin Kaut slaví branku do sítě Švýcarska.

Svým prvním gólem na turnaji pomohl k výhře českého týmu i nad Dány kapitán Martin Nečas. 

„Podle mě to nebyl úplně nejlepší výkon, ale konečně jsme využili i nějaké přesilovky. Na druhou stranu jsme zase měli moc oslabení, což nás pak hrozně shazuje. Ve třetí třetině měli Dánové spoustu šancí a musíme děkovat Lukáši Dostálovi. Výkon ve čtvrtfinále musí být lepší,“ burcuje své spoluhráče český vůdce.

Sám doufá, že týmu pomůže ve čtvrtfinále víc než dosud. 

„Přijel jsem sem bodovat a člověku se vždycky uleví, když dá gól. I teď jsem se osobně cítil dobře, aspoň první dva zápasy. Akorát mi to tam prostě nepadalo,“ uvedl Nečas, který v úvodu sezony nastupoval v NHL v dresu Caroliny. 

Zdůrazňuje pak, že proti USA musí nejtrestanější tým šampionátu hrát především čistě. „S Dánskem jsme se zase nechávali zbytečně vylučovat a to nás hrozně oslabuje. Jestli chceme proti Američanům uspět, musí s tím přestat,“ dodal.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!