Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Na úvod hokejový trpaslík s lepší mistrovskou bilancí. Britové Čechy poráželi

Český útočník Michael Špaček (vlevo) v souboji s Mikem Hammondem z Velké Británie. foto: Reuters

Česká hokejová reprezentace vstupuje do mistrovství světa ve Finsku v sobotu odpoledne, střetne se s papírově nejslabším účastníkem turnaje Velkou Británií. Se soupeřem, který v minulosti národní tým porážel.
  9:18

Ano, skutečně je tomu tak. Britové na mistrovství světa získali celkem pět medailí a hned čtyři z nich ve třicátých letech. A právě v tomto období se ostrovní zemi výjimečně dařilo i proti Čechům, respektive Čechoslovákům.

V roce 1936 brala Velká Británie zlato, dvě stříbra získala na šampionátech v letech 1937 a 1938 a jediný bronz v roce 1935. Čtyři turnaje za sebou, čtyři medaile. A také tři výhry nad československou reprezentací.

Vůbec první záznam v hokejových kronikách o vzájemném zápase najdeme v roce 1909. Tehdy se na mezinárodním turnaji v Chamonix měly utkat pouze klubové výběry, avšak Český svaz se rozhodl vyslat výběr Čech.

Ten podlehl londýnskému Prince’s IHC Londýn 0:11 a v tabulce skončil poslední. 

V lednu roku 1926 se konalo mistrovství Evropy ve švýcarském Davosu, Čechoslováci v něm v základní skupině porazili Španělsko a Belgii a postoupili do té finálové. Právě v ní se poprvé na reprezentační scéně utkali s Brity a v těsném souboji je zdolali 2:1.

Zanedlouho přišla třicátá léta a s nimi také zlatá éra britského hokeje. 

Mistrovství světa 1934, prohra s Velkou Británií 1:2, o rok později 1:2 v prodloužení. Na olympijských hrách v Ga-Pa v roce 1936 Britové získávají zlato, ve finálové skupině poráží i Československo jednoznačně 5:0. 

Následující rok na domácím šampionátu hraném na pražské Štvanici národní tým podlehl Británii v semifinále 0:1. Od té doby Češi ve vzájemných zápasech už jen vítězí (MS 1939 2:0, ZOH 1948 11:4, MS 2021 6:1).

Čím to, že byli Britové v tak krátkém období tak úspěšní?

„Britské zákony umožňovaly udělit občanství každému příslušníkovi britské armády, což byli v první světové válce skoro všichni mladí Kanaďané. Britové toho využívali a díky tomu vyhráli olympiádu 1936,“ upřesnil pro iDNES historik Tomáš Kučera.

„Evropským soupeřům se to přestalo líbit a podmínky se upravovaly. Například se zavedlo, že reprezentant musí být narozen ve Velké Británii, což Britové obcházeli tím, že v Kanadě vyhledávali emigranty, kterých také bylo docela dost,“ pokračoval.

Aktuálně je britský hokej opět na vzestupu, nicméně na pozvolnějším než před druhou světovou válkou. 

Vždyť ještě v roce 2017 bojovala Británie o postup do druhé divize s Chorvatskem, Estonskem nebo Nizozemskem. O rok později už si zajistila účast mezi elitou, ve které díky výhře nad Francií v posledním zápase MS 2019 setrvala. O dva roky později skončila čtrnáctá a opět se zachránila.

V roce 2018 byl navíc po 41 letech draftován do NHL první hráč narozený v Anglii - Liam Kirk. Hvězda posledního šampionátu avšak letos v nominaci kvůli zranění chybí. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!