130 let
Connor McDavid

Connor McDavid | foto: ČTK/AP

Mistrovství světa více než OH? Našlapanou Kanadu povedou McDavid, Toews či Tavares

Sport
  •   13:49
PRAHA - Když na konci února odjížděli kanadští hokejisté z Pchjongčchangu s bronzovými medailemi kolem krku, o splnění cíle nemohla být řeč. I když se od olympijského výběru, okleštěného o obrovské množství hráčů z NHL, nic zázračného nečekalo, políček v podobě semifinálového vyřazení s Německem bolel. O to větší jsou ambice, s nimiž vstoupí Kanada do mistrovství světa v Dánsku.

Connor McDavid, Jonathan Toews nebo John Tavares jsou jen hrstkou z těch, kteří by mohli na šampionátu v Kodani a Herningu připomenout, kdo že vynalezl hokej. Motorem ke zlatému zadostiučinění je kromě nevýrazné olympiády také hořká finálová prohra z loňského mistrovství v Kolíně nad Rýnem. Severoameričanům tehdy utekl tolik chtěný zlatý hattrick až v nájezdech se Švédskem.

O hlavní hvězdu favorita nadcházejícího MS je, zdá se, postaráno. Jakmile se šance Edmontonu na účast v play off NHL rozplynuly, kapitán týmu Connor McDavid společně s parťákem Ryanem Nugent-Hopkinsem vyjádřili chuť zahrát si na jaře alespoň v reprezentačním trikotu.

21letý McDavid prožívá mimořádný ročník. Ve své třetí sezoně v NHL podruhé v řadě překonal hranici 100 bodů a suverénně míří za obhajobou titulu krále bodování. Na rozdíl od loňského tažení do druhého kola vyřazovacích bojů ale mohou letos Oilers myšlenky na Stanley Cup rovnou pustit z hlavy. Výkonnostní krize z přelomu roku a poloviny února stáhly Edmonton mezi nejslabší celky Západní konference.

A tak se hubený šikula rozhodl dosáhnout na týmový úspěch na mezinárodním poli. Navázat by mohl právě na spolupráci s Nugent-Hopkinsem, s nímž mu to letos tak šlape. Tahle dvojice bude slibným základem pro manažery kanadské reprezentace Briana Burkea a Martina Brodeura, kterým se už teď nabízí několik dalších úlovků.

Kdo bude brankářskou jedničkou?

Bídnou sezonu prožívá brankář Montrealu Carey Price. Majitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL sice letos přišel o status modly v brankovišti, po měsíční pauze vinou otřesu mozku se ale opět dostává do zápasového tempa. Podle Pierrea LeBruna z kanadské televize TSN ovšem na nominaci Price nakonec nedojde.

Dalšími adepty na reprezentační misi v roli gólmana by mohli být zkušení Mike Smith z Calgary nebo Corey Crawford z Chicaga.

Defenzivní řady může povznést přítomnost Dougieho Hamiltona. 24letý zadák překonal počtvrté v řadě hranici 40 bodů, jeho Calgary už je ovšem ze hry o play off. Zkušenostmi zase oplývá Duncan Keith, který se s Chicagem poprvé po devíti sezonách do vyřazovacích bojů nepodívá. Solidní sezonu prožívá také Mike Green z Detroitu.

A útok? Tam je plejáda potenciálních nominantů snad nejpestřejší. Na pozici centra nabízejí hned dva trumfy newyorští Islanders, v jejichž řadách letos zářili kapitán John Tavares a zázračný nováček Matthew Barzal.

Zranění nohy komplikuje návrat ottawského křídelníka Marka Stonea, přitom nebýt nucené pauzy, prožil by bodově nejlepší sezonu kariéry. Ve hře je také příjezd Jamieho Benna z Dallasu. A nezapomínejme ani na „Kapitána Vážného“, lídra Jonathana Toewse.

Těžko říct, zda by v případě účasti nosil céčko na dresu právě Toews, nebo McDavid. Pro Kanaďany je to ale druhořadá starost. Hlavním úkolem je návrat na světový hokejový trůn.

Autoři: Anton Zelenko