Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mizérie je pryč, Jágr vychutnává triumf

Sport

  16:38
MOSKVA - Před týdnem to s Jaromírem Jágrem vypadalo bledě. Teď se slavná osmašedesátka znovu směje. Avangard Omsk totiž šokoval ruskou Kontinentální hokejovou ligu, když v prvním kole play off vyřadil Ufu, hlavního favorita na titul.

Jaromír Jágr foto: Lidové noviny

V Omsku, v jehož středu září Jágr, panovala před týdnem pochmurná nálada. Jednomu z nejbohatších klubů KHL totiž hrozilo, že ani nepostoupí do play off. Nakonec se Omsk sice do vyřazovacích bojů protáhl z posledního místa, ale pro osmifinále vyfasoval nejtěžšího možného soupeře: loňského mistra a vítěze základní části.

Jenže Omsk, kde se během sezony dvakrát měnil trenér, se proti Ufě vzepjal ke skvělým výkonům, které završil dnes. I díky Jágrově gólu vyhrál Avangard čtvrtý duel 4:1 a celou sérii 3:1 na zápasy.

Omsk tak na úvodní porážku v prodloužení odpověděl třemi výhrami v řadě. A hvězdou obratu byl vedle Jágra i další český hokejista Jakub Klepiš, ještě na ledě Ufy proměnil dva samostatné nájezdy, ve středu rozhodl třetí utkání střelou v prodloužení.

Jágr při zápase s Ufou.

Ve čtvrtém zápasu už k dramatu nedošlo a poprvé v sérii se rozhodlo v normální hrací době. Omsk, v jehož brance opět dostal před Adamem Svobodou přednost Alexandr Fomičev, vyhrál i díky dvěma trefám Vlasenkova během 38 sekund první třetinu 3:1. Jágr pak přidal na začátku třetí části pojistku střelou zblízka pod horní tyčku Jerjomenkovy branky a zaznamenal druhý gól v play off.

Avangard se postupem přes favorizovaného soupeře postaral o dosavadní největší překvapení prvního ročníku bojů o Gagarinův pohár a ukončil sezonu i českým hokejistům Miroslavu Blaťákovi, Michalu Mikeskovi, Leoši Čermákovi a Petru Vampolovi z Ufy.

V příští sérii narazí Omsk na druhý nejlepší tým základní části Kazaň, která si ve třech utkáních poradila s Astanou. O postupu Ak Bars po výhře 2:1 v penaltovém rozstřelu rozhodl bývalý Jágrův spoluhráč z Pittsburghu Alexej Morozov.

Výsledky play off KHL:
Omsk - Ufa 4:1 (za domácí Jágr 1+0),
konečný stav série 3:1

Astana - Kazaň 1:2 po sam. nájezdech,                                 konečný stav série 0:3

Autoři: ,