Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mladá Boleslav přehrála Spartu, Němec čtyřmi góly řídil výprask Chomutova

Sport

  17:45aktualizováno  19:09
MLADÁ BOLESLAV - Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v 5. kole extraligy Spartu 3:1 a po úvodních třech duelech bez bodu podruhé za sebou uspěli. Středočeši navázali na nedělní výhru.Hokejisté Chomutova utrpěli v 5. kole extraligy doma debakl s Plzní 2:9 a zůstávají bez bodu poslední. Kanonádu Indiánů řídil pěti body za čtyři branky a jednu asistenci útočník Vojtěch Němec.

Utkání 5. kola hokejové extraligy: BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha, 28. září 2018 v Mladé Boleslavi. Radost hráčů Boleslavi. Z gólu se radují hráči Mladé Boleslavi, vlevo autor branky Jakub Klepiš. foto: ČTK

Domácím patřil tradičně tlak v úvodu utkání, který byl umocněný přesilovou hrou, ale Sparta odolala. O dost nebezpečnější byla první početní výhoda hostů v polovině první třetiny, ale dva nebezpečné pokusy Gregorce brankář Krošelj pokryl. V další přesilovce Pražanů pálil nebezpečně z mezikruží Pavelka, ale slovinský brankář Mladé Boleslavi zasáhl lapačkou

Pořádně hektický byl úvod druhé části. V úvodu přesilovky při vyloučení kapitána Mladé Boleslavi Hanzlíka trefil Gregorc tyčku, hned po zisku puku ujížděl hostující obraně Skalický, ale jeden z vracejících se obránců jej dokázal vyrušit při zakončení. Nakonec ale pokračující početní výhoda skončila gólem Sparty. Formanovu střelu ještě dokázal Krošelj betonem vyrazit, ale volný Kumstát otevřel skóre zápasu.

Do dvoubrankového vedení mohl hosty poslat Pech, ale domácí brankář mu gól doslova ukradl skvělým zákrokem na brankové čáře. Na druhé straně byl nejblíže ke vstřelení gólu Klepiš, ale odkrytou branku minul. Domácí se dočkali vyrovnání 39 sekund před koncem druhé třetiny, kdy při Blainově trestu z pozice za pravým kruhem překonal Machovského obránce Bernarda.

A jak Mladá Boleslav druhou třetinu skončila, tak začala tu třetí. Klepiš našel přes šířku útočného pásma Orsavu a ten propálil sparťanského gólmana podruhé. Velkou šanci na vyrovnání měl přesně čtyři minuty před koncem Buchtele, ale v ideální pozici mířil pouze do výstroje domácího gólmana.

Potom hledal Kudrna na zadní tyči Říčku, ale ten na puk nedosáhl. Dvě minuty před koncem pak sáhli sparťané ke hře bez brankáře a 14 vteřin před koncem do prázdné branky pečetil výsledek Klepiš.

Chomutov zůstává nadále poslední

Vstup do utkání přitom vyšel Pirátům. Skóre už po 29 vteřinách otevřel útočník Vladimír Růžička Růžička mladší, ale radost domácích netrvala dlouho. V čase 1:46 vyrovnal Němec.

Krátce před polovinou úvodní třetiny měli Piráti výhodu přesilové hry, ale místo opětovného vedení inkasovali. Straka ve vlastním oslabení projel až před Stezku a trefil bližší roh chomutovské branky. Ve 12. minutě zvýšil v přesilové hře při Vantuchově trestu opět Němec, který mohl už o tři minuty později dovršit hattrick, ale domácím pomohla tyč.

Utkání 5. kola hokejové extraligy: BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha, 28....
Utkání 5. kola hokejové extraligy: BK Mladá Boleslav - HC Sparta Praha, 28....

První polovina druhé části byla protkána přesilovkami, které se ani jednomu týmu nevedly. Mezi 34. a 37. minutou Plzeň zvýšila už na 5:1. Nejprve Kratěna zakončil střelou do Stezkova podpaždí přečíslení tři na dvě a poté Indrák trefil zpoza brány Stezku do masky, od které se puk odrazil za brankovou čáru.

Ve závěrečném dějství se po 45 vteřinách prosadil podruhé Straka, což už nevydržel Stezka a v chomutovské brance přepustil místo Dvořákovi. Krátce poté Chomutovští po závaru nevyužili přesilovku. Stejnou výhodu na druhé straně trestal Němec, jenž využil Dvořákovu chybu a dokonal hattrick. V 53. minutě přidal i svůj čtvrtý gól.

V 54. minutě se do domácí branky vrátil Stezka, jenž ještě jednou inkasoval. Ve vlastním oslabení jej překonal Kracík. Dvacet vteřin před koncem zkorigoval na konečných 2:9 obránce Jank.

1.Litvínov5410023:1114
2.Hradec Králové6410113:914
3.Olomouc5301111:910
4.Vítkovice530119:810
5.Plzeň5211119:99
6.Sparta Praha6211215:119
7.Liberec5300214:109
8.Brno421019:78
9.Mladá Boleslav520039:126
10.Zlín5200313:186
11.Karlovy Vary5101310:144
12.Třinec510047:133
13.Pardubice410036:123
14.Chomutov500058:230

Hlasy po utkání:

Vladimír Čermák (Mladá Boleslav): "Byl to vyrovnaný zápas a zajímavý pro diváky. Chtěli jsme navázat na výhru v Brně, aby si někdo nemohl myslet, že to byla náhoda. Od našich hráčů to byl obětavý výkon, dobře jsme si plnili úkoly a výhru jsme si zasloužili. Teď se nám bude lépe pracovat a věřím, že se ještě více zvedneme."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Bohužel jsme sehráli podobný zápas jako proti Hradci. Hrálo se vyrovnané utkání, dostali jsme se do vedení, ale trošičku jsme sundali nohu z plynu a Boleslav má natolik zkušené hráče, kteří si počkali na naše chyby a v podstatě během minuty převrátili celý zápas. Musíme si zanalyzovat, proč nám to teď nelepí. Možná uděláme nějaké změny v sestavě, máme hodně zdravých hráčů, takže chceme udělat nějakou rotaci. V neděli budeme mít pátý zápas v deseti dnech a možná se v některých situacích projevila únava. Máme zatím produktivní obránce, ale celý útok musíme zvednout."

Jan Šťastný (Chomutov): "S výjimkou prvního střídání, kdy jsme dali branku, jsme podali katastrofální výkon. Bylo tam strašně moc individuálních chyb. Pokud nezměníme myšlení hráčů a nebudeme hrát to, co si říkáme, neporazíme nikoho. Byla to doslova katastrofa."

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Vstoupili jsme do utkání špatně, dostali jsme gól v prvním střídání a celkově jsme neměli dobrý začátek. Hráčům chyběl pohyb a lepší reakce, ale naštěstí jsme se rychle vrátili gólově do zápasu. Ještě za hratelného stavu pro Chomutov jsme měli mraky oslabení, která jsme ale přečkali, a góly na 4:1 a 5:1 jsme výsledkově odskočili. Třetí třetina už dopadla, jak dopadla."

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...