Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mladí hokejisté Ruska zdolali Švédy a budou hrát s Kanadou o zlato

Sport

  1:00
BUFFALO - Hokejisté Spojených států amerických na domácím mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu titul neobhájí. V semifinále prohráli s Kanadou 1:4 a čeká je boj o bronz se Švédskem. Kanaďané budou útočit na šestý triumf za posledních sedm let proti Rusku, které v dramatickém prvním semifinálovém klání zdolalo Švédsko 4:3 po samostatných nájezdech.

Hokejisté Ruska do 20 let slaví postup do finále juniorského MS foto: ČTK

Sborná se může těšit na boj o zlato po čtyřech letech a rozhodl o tom Denis Golujbov, který byl v rozstřelu jediným úspěšným střelcem. Do vedení se dostali v prvním semifinále v sedmé minutě Rusové, když skončilo za zády gólmana Robina Lehnera nahozením Vladimira Tarasenka. Šance na vyrovnání nevyužili Johan Larsson a Jesper Fasth. Ještě v úvodní části se proti Tarasenkovi vyznamenal i Lehner, který podruhé inkasoval ve 28. minutě.

Rok 2010 v obrazech

Blafákem do forhendu jej překonal Denis Golubjov. V polovině utkání zabránil Dmitriji Kalininovi zvýšit už na tříbrankový rozdíl obránce Tim Erixon, který byl v 37. minutě blízko snížení, ale od modré čáry trefil tyč. Vzápětí už při vyloučení Maxima Berezina zamířil už přesněji Adama Larsson.

Po 80 vteřinách třetí třetiny se radovali Švédové z vyrovnání, když svůj průnik zakončil úspěšně Calle Järnkrok. V 46. minutě málem vrátil Rusku vedení Semjon Valujskij. Při vyloučení Dmitrije Orlova otočili Švédové díky trefě Patricka Cehlina v 57. minutě průběžný stav, ale 87 vteřin před koncem třetí třetiny vynutil prodloužení Sergej Kalinin. V něm se nerozhodlo a po nájezdech slavila sborná díky Golubjovovi.

"Nezáleží na tom, kdo dal góly. Není to o mně, ale o týmu. Nejdůležitější je, že jsme ve finále a jsme všichni šťastní," řekl Golubjov na stránkách Mezinárodní hokejové federace. "Odehráli jsme jediný špatný zápas na turnaji, a bohužel to byl ten nejdůležitější. Soupeř byl lepší," prohlásil trenér Švédska Roger Rönnberg. Jeho svěřenci poprvé na turnaji prohráli, když předtím porazili i Kanadu a sbornou zdolali v základní skupině 2:0.
Semifinálový zápas hokejistů Ruska se Švédském na MS do 20 let

V druhém semifinále měli v hledišti HSBC Areny mezi 18 640 příznivci převahu Kanaďané a mohli se radovat už ve třetí minutě, kdy úvodní nápor zužitkoval dorážkou vlastní střely Curtis Hamilton. Ve 14. minutě už prohrávali Američané o dvě branky, když po přihrávce Bretta Connollyho proměnil přečíslení dvou na jednoho Quinton Howden. Už na 3:0 zvýšil ve 26. minutě v přesilovce pěti proti třem Ryan Johansen.

Kanaďané si zahrají o zlatu už podesáté za sebou

Snaha Američanů o obrat vývoje utkání ztroskotávala na brankáři Marku Visentinovi a v 47. minutě navíc přidal čtvrtý gól Kanady Zack Kassian. Deset minut před koncem zaznamenal čestný úspěch domácích v početní výhodě Chris Brown.
Curtis Hamilton slaví gól do sítě USA na MS hokejistů do 20 let

Kanada, která už má potřinácté za sebou jistotu zisku medaile, oplatila Američanům porážku z loňského finále doma v Saskatoonu a zahraje si o zlato podesáté za sebou. "Byla to pro nás velká odplata za minulý rok a největší vítězství mé kariéry," řekl brankář Visentin. Osmnáctiletý gólman připomněl porážku 5:6 v prodloužení ze Saskatoonu, kde sám ještě v kádru nebyl.

Jeho protějšek Jack Campbell si naopak loňský triumf Američanů vychutnal přímo na ledě, nyní však musel strávit velké zklamání. "Myslím, že nikdo z nás včetně mě nemůže říct, že předvedl svůj nejlepší výkon. Přehrál nás skvělý kanadský tým a hodně mě to mrzí," prohlásil Campbell.

Kanaďané Ryan Ellis a Dylan Olsen v den zápasu slavili 19. narozeniny a byli šťastní, jak se obdarovali. "Je to pravděpodobně nejlepší dárek, jaký jsem kdy dostal. Získat zlato by bylo ještě příjemnější," usmíval se obránce Olsen, který před několika dny uzavřel nováčkovskou tříletou smlouvu s obhájcem Stanleyova poháru Chicagem. Finále se hraje ve čtvrtek v 1.30 SEČ, boj o bronz je na programu o čtyři hodiny dříve.

MS hokejistů do 20 let v Buffalu (USA) - semifinále

Švédsko - Rusko 3:4 po sam. nájezdech
Branky a nahrávky:
38. A. Larsson (Rakell, Thörnberg), 42. Järnkrok (Fasth, A. Larsson), 57. Cehlin (A. Larsson) - 7. Tarasenko (Valujskij), 28. Golubjov (Bočarov, Panarin), 59. Kalinin (Kicyn, Orlov), rozhodující sam. nájezd Golubjov. Rozhodčí: Jablukov (Něm.), Smith - Wilmot (oba Kan.), Morrison (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. Diváci: 13 435. Třetiny: 0:1, 1:1, 2:1 - 0:0

USA - Kanada 1:4
Branky a nahrávky:
50. Brown (Morin, Leddy) - 3. Hamilton (Eakin), 14. Howden (Connolly, Visentin), 26. Johansen, 46. Kassian (de Haan). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Levonen - Kekalainen (oba Fin.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 18 690. Třetiny: 0:2, 0:1, 1:1.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!