Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mladí hokejisté senzačně zvítězili na prestižním finském turnaji, získali i bronz

Sport

  21:01
Helsinky / Praha - Společné týmy mladých hokejistů v kategoriích U11 a U12 tří extraligových klubů  - Mountfield Hradec Králové, Bílí tygři Liberec a BK Mladá Boleslav získaly zlato a bronz na známém Finland Lions Cupu v sérii Legacy Global Sports.

Mladí hokejisté Czech North hockey získali na finském turnaji zlato a bronz. foto: Archiv Czechnorthockey

Hrálo se od 19. do 21. dubna ve finských Helsinkách. 

Mladí hokejisté porazili ve finále finský výběr z Turku a v utkání o bronz finský výběr z Esspa. Cenné vítězství bylo nad švédsko-kanadsko-ruským týmem Future Stars. Zlatý tým Czech North hockey před finálovým zápasem uctil minutou ticha hráče, kouče a několikanásobného mistra světa Luďka Bukače. Trenéry výběrů byli boleslavský Lukáš Zörkler, liberecký Vojtěch Fiala a hradecký Emil Veselý.

„Je malým zázrakem, že se celý projekt podařilo zorganizovat. Hokej kluci hrát umí a baví je. Ve svých klubech patří k lídrům, dokázali vyhrát Easter cup a nyní Finland Lions cup. Je vidět, že jejich kluby dbají na práci s mládeží,“ usmívá se generální manažer projektu Miroslav Matějka.

Mladí hokejisté Czech North hockey získali na finském turnaji zlato a bronz.
Mladí hokejisté Czech North hockey získali na finském turnaji zlato a bronz.

„Nyní si přejeme s vybranými kluky získávat hokejové i jazykové dovednosti i poznání, že velká část výkonů je kromě hokejového umu „v hlavě“, psychické stabilitě a správné dávce hrdosti. Děti jsou nadějí pro náš historicky nejúspěšnější český sport, které se stal národním fenoménem nejednou v historii, v dobách pro národ nejtěžších, jako byl rok 68 či okupace,“ dodává Matějka.

Pod hlavičkou Czech North hockey vznikl projekt „Hokejová mládež tří krajů na světová mistrovství“ za podpory Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského a všech tří statutárních měst. Vyvrcholením společného projektu bude účast na světovém mistrovství „CCM Euro Invite“ ve Slovinsku, které se koná v kategoriích 11-14 let v období od 30. července do 3. srpna 2019.

Zde tuzemské talenty narazí na týmy East Coast Select (USA), Western Canada, North America, Pro Hockey Canada, Drafty Hockey USA, Canada East Select, Slovakia select, Sweden a Finland select, Midwest Select (USA) či ruské výběry Petrohradu, Moskvy a Uralu. Mladí čeští hokejisté v tomto turnaji za deset let jeho existenci zvítězili jedinkrát.

V obou českých výběrech se objeví i synové slavných hokejových jmen (např. Rozsíval, Bartovič či Kristek). Za zúčastněné kraje a města, jenž projekt podpořili, převzali záštity náměstkové Pavel Svoboda, Martin Červíček a Karel Horčička.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...