130 let
Zdeněk Okál ze Zlína.

Zdeněk Okál ze Zlína. | foto: ČTK

Rozhovor

Mohl jsem to ustát, trest beru, uznal disciplinárkou potrestaný Okál

Sport
  •   9:00
ZLÍN - Když dostal od disciplinární komise první pokutu za nafilmovaný pád, hodně se zlobil. „Tenkrát jsem skočil na led, protože jsem chtěl vybojovat puk,“ tvrdil zlínský útočník Zdeněk Okál. Druhý podobný trest za páteční zápas s Třincem však bere.

Krásnou přihrávkou na první gól Petra Lešky pomohl k výhře 2:0 na Slavii a z Prahy odjížděl domů spokojený. Přesto, že nedělním verdiktem disciplinární komise přišel o deset procent měsíčního platu.

„Beru to. Co mám dělat?“ pokrčil rameny Okál.

Je podle vás nynější disciplinární trest oprávněný?
Dostal jsem hokejkou do pusy. Ale spadl jsem. Přiznám se, že jsem to mohl ustát, takže trest beru.

Za nafilmovaný pád jste dostal pokutu už podruhé v sezoně. Berete si z toho ponaučení?
První trest, co jsem dostal na Spartě, jsem skákal za pukem, který jsem tečoval do branky a ve vzduchu mě zatáhl Buchta (útočník Jan Buchtele). Takže to jsem nebral a byl jsem naštvaný. Ale tenhle trest druhý beru. Udělal jsem hovadinu a jsem si toho vědom.

Na Slavii jste pomohl ke zlínské výhře krásnou nahrávkou na gól Petra Lešky. Jak se ta akce seběhla?
Byl tam nahozený puk, Béďa Köhler šel výborně do těla. Na čárkách jsem se kouknul, kdo všechno je kolem mě. A viděl jsem, že jejich obránce jede za branku a Lešoun je před bránou. Dával jsem tam puk s tím, že tam bude.

Druhý gól po brejku Romana Vlacha padl hned 11 sekund poté. Viděl jste ho vůbec, když jste se vydýchával na střídačce?
Až nahoře. Na kostce. Byl pěkný. Byla tam parádní přihrávka a od Romana výborné zakončení. Tak má vypadat nájezd!

Zlín na soupeře od začátku vlétl hodně aktivně. Byla to taktika, protože Slavia je v krizi?
To ani ne. Chtěli jsme prostě bodovat, chtěli jsme vyhrát. Šli jsme si za tím od začátku. Oni v Brně předvedli parádní první třetinu. Tlačili, hráli, snažili se, bojovali. Nechtěli jsme jim tady dovolit, aby měli takový nástup. Takže jsme se snažili je přetlačit.

Zlín se z dolních pater extraligy pomalu drápe do pozic pro play-off. Sledujete tabulku?
Já radši zatím ne. Ptáme se na ostatní výsledky, díváme se, ale důležité je, abychom bodovali každý zápas my.

Dotáhli jste se na desátou Olomouc, do šestky chybí sedm bodů. Ale ani barážová pozice na 13. místě není tak vzdálená. Na co spíš pomýšlíte?
Tož, jak jsem řekl. Díváme se nahoru, abychom se do play-off dostali. Ale je to hlavně o nás, abychom vyhráli co nejvíc zápasů.

Na zlínské hře je vidět, jak jste v pohodě. Puky vás poslouchají, na hokejkách je lehkost, nechybí ani bojovnost. Dá se říct, že útlum z podzimu 2014 je definitivně pryč a tým je zase v laufu?
V laufu bych zatím neřekl. Snažíme se jít od malých krůčku. Pomoct druhému hráči, pomoct gólmanovi, zblokovat nějakou střelu. A od toho se odvíjí výsledky. Když jeden hraje pro ty další čtyři, co jsou na ledě, a pro tým na střídačce, je to vidět. Každý se to snaží plnit, což je super.

Autor: Michael Langr