Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Za debakl mohla ustrašenost a přemíra snahy, bědují junioři

Sport

  15:04
UFA (Rusko) - Nejhorší výkon na šampionátu podali v klíčovém zápase čeští hokejisté na mistrovství světa hráčů do 20 let v Ufě. Kvůli nedisciplinovanosti a pěti inkasovaným gólům v oslabení prohráli s USA 0:7 a sen o medaili se jim rozplynul. Stejně jako před rokem tak budou hrát o páté místo.

Brankář českých hokejistů do 20 let Matěj Machovský foto: ČTK

"V první třetině nám chyběl pohyb, ale prohráli jsme ji jen 0:1, takže byl zápas stále hratelný. Pak jsme vlastní nedisciplinovaností dostali USA do hry a na nějaký zvrat už jsme neměli sílu," řekl asistent trenéra Jiří Juřík. Čeští junioři vstoupili do druhé části katastrofálně a v rozmezí 40 sekund Patrik Bartošák dvakrát lovil puk ze své branky. Po trefách Johna Gaudreaua s Ryanem Hartmanem raději přepustil své místo Matěji Machovskému.

K TÉMATU

"Nezačali jsme vůbec dobře. Měli jsme na svém kontě moc vyloučení a to prostě proti týmu, jako je USA, nejde," uvedl útočník Petr Beránek. Po inkasovaných gólech se Češi zvedli, ale když brankáře Johna Gibsona nepřekonali Tomáš Hertl ani Tomáš Hyka, ve své třetí přesilovce udeřili Američané a soupeře definitivně dorazili.

"Chtěli jsme hrát jednoduchý hokej, ale ten předváděli namísto nás Američané. Hráli jsme příliš ustrašeně, přitom proti nám hráli stejní kluci, jako jsme my. Chtěli jsme hrát týmově, ale to nám vůbec nešlo," řekl zklamaně obránce Petr Šidlík.

Před utkáním si věřili, ale jeho průběh jim víru vzal

Česká dvacítka byla nervózní, nedařilo se jí vůbec nic a nebýt Machovského v brance, bylo by skóre po druhé třetině hrozivější než 0:6. "Nevyšlo nám vůbec nic, udělali jsme plno hloupých chyb. Hráči si před utkáním věřili, ale jeho průběh jim víru v dobrý výsledek vzal. Bylo hodně těžké je motivovat za stavu 0:6. Navíc jsme nedokázali proměnit pár svých dobrých šancí, což bylo o to horší," přiznal asistent Juřík.

Třetí třetina z trendu dvou předchozích příliš nevybočila. Američané kontrolovali pohodové vedení, které ještě pátou využitou přesilovkou navýšil JT Miller. "Nerad bych turnaj hodnotil podle tohoto zápasu. Kluci celý turnaj makali, jen mě mrzí, že jim to nevyšlo zrovna teď. Na jejich výkonu se určitě projevila i přemíra snahy. Zápas jsme si prohráli sami," poznamenal druhý asistent kouče Miroslava Přerosta Pavel Trnka.

Poslední zápas na turnaji čeká české reprezentanty v pátek. Od 14:00 nastoupí proti poraženému z druhého čtvrtfinále, ve kterém se utkají Rusko a Švýcarsko. "Jsme na mistrovství světa, takže zápas musíme ihned hodit za hlavu a okamžitě vypnout, abychom obsadili alespoň páté místo," řekl Trnka. "Chceme být pátí, přece jen je to lepší než skončit na šestém místě. Následující zápas musíme uhrát srdcem," dodal Beránek.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!